bildirim ikonu
Ana içeriğin başı

İşletme Giderleri Nelerdir?

Bu yazımızda işletme giderleri nedir ve gösterirken nelere dikkat edilmelidir detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

 

11.07.2023
Okunma Süresi 4’

İşletme Giderleri Nelerdir? İşletme Gideri Gösterirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sektör ya da yapılan iş fark etmeksizin aktif olan her işletmenin aylık ya da yıllık olarak sabit giderleri vardır. Bu giderler arasında personel giderleri, bina ve işletme giderleri, vergiler gibi ödemeler sayılabilir. Bazı harcamalar mali açıdan gider kabul edilir ancak gider kabul edilebilmesi için bazı kriterleri karşılıyor olması gerekir. Bu yazımızda işletme gideri nedir, işletme gideri tablosu, işletme gideri hesaplama konularını inceledik.

İşletme Gideri Nedir?

İşletme gideri, işletmelerin ya da iş yerlerinin faaliyetlerinde kullandıkları gereçlerin ya da hizmetlerin meydana getirdiği maliyetlerdir. Ancak işletmelerde her harcama mali açıdan gider kabul edilmez. Bir harcamanın işletme gideri olup olmadığına Kurumlar Vergisi hesabındaki değerlendirmeler dikkate alınarak karar verilir.

Kanuna göre işletmedeki bir harcamanın gider sayılabilmesi için giderin çeşidi değil, faaliyetle ilgisi, hasılatın artışı için gerekli kriterleri önemlidir. Vergi incelemelerinde bazı giderlerin faaliyetle ilgisi olmaması durumunda Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) olarak değerlendirilmeleri mümkündür. KKEG olarak değerlendirilmesi durumunda belirlenen oranlar dahilinde KDV ya da Gelir Vergisi ödenmesi gerekebilir.

Genel olarak işletme giderleri, personel maaşı ve SGK ödemeleri, elektrik, su, doğalgaz, telefon ve internet faturaları, varsa personele ait cep telefonu faturaları, iş yeri bina kirası, bina aidatı, muhasebe işlemleri için danışmanlık ücretleri, hukuk danışmanlık ücretleri, ulaşım giderleri, temizlik giderleri, kırtasiye masrafları, yemek giderleri, vergiler, varsa diğer şube ya da ofislerin bütün giderleri olarak sıralanabilir.

İşletme Kuruluş Giderleri

İş kurarken ilk hesaplanması gereken işletme kuruluş giderleri kapsamına giren giderlerdir. Maliyetleri belirleyerek işinizin ilk adımını atabilirsiniz. Kuruluş giderleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Ofis kiralama, depozito vb. masraflar
  • Ofis içi tadilat masrafları
  • Ofis mobilyaları
  • Logo tasarımı
  • Web tasarım
  • Tescil işlemleri
  • Matbaa giderleri (Kartvizit, çeşitli mali işlemler için dokümanlar vb.)
  • Şirket kurma maliyetleri

Sabit İşletme Giderleri

Sabit işletme giderleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Yemek Giderleri

Şirket faaliyetleri için yapılan yemek giderleridir.

Seyahat Harcamaları

Şirket faaliyetleri kapsamında yapılan görüşmeler ve seyahat giderleridir.

Taşıt Giderleri

Şirket faaliyetlerinde kullanılan araçların yakıt, sigorta, kiralama ücretleri, bakım, tamir ve onarım harcamaları gider olarak gösterilebilir.

Araç Kiralama Giderleri

Aylık 6000 TL’ye kadar olan kiralama bedeli vergiden düşülebilir. Ancak 6.000 TL üzeri Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) olarak değerlendirilir.

Araç Alım Maliyeti

Araç alımında KDV ve ÖTV’nin gider yazılması durumunda 150.000 TL üzeri olan tutar KKEG olarak değerlendirilir.

ÖTV ve KDV maliyete alınacak ve bu tutar üzerinden amortisman hesaplanması durumunda 320.000 TL; KDV ve ÖTV harici tutar üzerinden amortisman hesaplanacaksa 170.000 TL fazlası KKEG olarak değerlendirilir.

İletişim giderleri

Telefon, internet vb. giderlerin tümü iletişim giderleri olarak değerlendirilir.

Giyim Harcamaları

Demirbaş olarak verilen iş tulumu, çizme, kask, baret, iş önlüğü gibi eşyalar, tek tip giysiler gibi harcamalar.

İşletme Gideri Hesaplamada Yapılan Hatalar

İşletme gideri hesaplama konusunda yapılan en büyük hata işletme gideri sayılmayan kalemleri eklemektir. Kurumlar Vergisi’ndeki değerlendirmelerin baz alınmaması durumunda denetimler sırasında ortaya çıkan hataların Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) olarak hesaplanacağı unutulmamalıdır.

Yemek giderleri kaleminde arkadaş, aile yemekleri, işle ilgili olmayan market harcamaları işletme gideri olarak eklenemez.

Seyahat harcamaları kaleminde aile ve arkadaşlar tarafından gerçekleştirilen tatil ve seyahat harcamaları, eş ile çıkılan iş seyahatinde eşe isabet eden harcamalar eklenemez.

Taşıt giderleri kaleminde, çalışanlara ait araç yakıt, tamir giderleri, şirketin gelirini artıran fonksiyonu olmayan diğer giderler eklenemez.

İletişim giderleri kaleminde çalışana ait hatlar için ödenen faturalar, şirketin gelirini artırma gibi bir fonksiyonu olmayan diğer giderler eklenemez.

Giyim harcaması, gömlek, kravat, saat, kemer, fular, ayakkabı, kaban vb. giderleri eklenemez.

Personelin, kendi arabasını şirket için kullanması durumunda kiralama sözleşmesi olmayan veya şirket aktifine kayıtlı olmayan araçlara yapılan harcamalar eklenemez. Eğer çalışan iş için kendi aracını kullanacaksa şirket ile personel arasında araç kullanım kira sözleşmesi yapılmalıdır ve bu sözleşme damga vergisine tabidir. Kira ödemesi üzerinden %20 stopaj hesaplanması, yapılacak olan kira ödemesi üzerinden %20 KDV hesaplanacaktır. Ayrıca benzin, kasko, trafik sigortası, otopark, araç bakımı, araç yıkama vs. masraflar da gider olarak eklenebilir.

İşletme Gideri Tablosu

İşletme giderlerinizi muhasebe departmanınız tutabileceği gibi siz de kendi işletme giderlerinizi takip edebilmek için kolaylıkla işletme gideri tablosu oluşturabilirsiniz. Ancak giderlerin muhasebeleştirilmesi işlemleri yetkili muhasebeciniz tarafından yapılmalıdır.

Ön Muhasebe İşlemlerinde QNB Finansbank Dijital Köprü

QNB Finansbank güvencesiyle Dijital Köprü’nün Ön Muhasebe Programı çözümü KolayBi’ ön muhasebe işlemlerinizde hayatınızı kolaylaştırıyor. KolayBi’ ön muhasebe programı olmasının yanı sıra işletmelerin ofis işlerini optimize ederek bu işletmelerin verimliliklerini ve sürdürülebilirliklerini artıran bir bulut teknolojisidir.

KolayBi’ uygulamasının sahip olduğu aşağıdaki özellikler ile işleriniz artık çok daha kolay:

  • Cari hesap takibi
  • Stok takibi
  • Nakit akışı yönetimi
  • e-Fatura e-Arşiv oluşturma
  • Sanal POS
  • Proje gelir gider takibi
  • Raporlama

KolayBi’ uygulaması ile ilgili bilgi almak ve kullanmaya başlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.kobilgi.net/isletme-giderleri/
https://multinet.com.tr/blog/inovasyon-girisimcilik/isletme-giderleri-nelerdir-ve-nasil-tasarruf-saglanir
https://bizimhesap.com/blog-detay/isletme-gideri-gosterirken-nelere-dikkat-edilmeli
https://www.tsofis.com/blog/isletme-gideri-nedir