bildirim ikonu
Ana içeriğin başı

İş Dünyasında Metaverse

Bu yazımızda Metaverse nedir ve iş dünyasında sunduğu avantajlar nelerdir detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

22.08.2023
Okunma Süresi 3’

İş Dünyasında Metaverse

Metaverse, insanların çevrimiçi olarak gerçeğe yakın kişisel etkileşimler ve iş deneyimleri yaşamasına olanak sağlamak için sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojilerini kullanan 3D özellikli dijital bir alandır. AR ve VR ile birlikte bu alan, gelişmiş internet teknolojilerini kullanan bu dijital alan, herkes için farklı anlamlar ifade eder. Bazıları Metaverse’ün arkadaşlar için dijital bir oyun evreni olduğuna inanırken bazıları, şirketler ve müşterileri için ticari bir alana dönüşme potansiyeli olduğunu düşünür. Yapay zeka büyük ses getiren yeniliği metaverse için yapılan bu iki yorum da doğrudur. Çünkü metaverse sanal para birimleri, yapay zeka (AI), artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR) ve mekansal bilgi işlem kullanımını birleştiren dijital teknoloji ve internetin bir evrimi olarak kabul edilir. İnternetin evrimi kabul edilen bu yeni teknolojiler bütünü tüm sektörleri etkilemeye şimdiden başladı. Peki metaverse nasıl çalışıyor? Gelin yakından inceleyelim.

Metaverse Nasıl Çalışır?

Yapay zeka (AI), artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojilerinin tümü, metaverse kavramına güçlü bir şekilde bağlıdır. AR teknolojisinin kullanımı ile sanal nesneleri gerçek ortama dahil etmek mümkün olur. VR ile de kullanıcılar, kendilerini bu sanal dünyanın içinde bulur. En büyüleyici görsel tasarım türlerinden biri olan 3D bilgisayar modellemesi de bu teknolojilerin bir parçasıdır. Meta evrene güç veren 4 teknoloji şöyle sıralanabilir:

  • Yapay Zeka (AI): Yapay zeka, metaverse’ü kullanıcılar için daha sürükleyici bir deneyim haline getirmek için arka planda çalışır. AI teknolojisi; avatar oluşturma, doğal dil işleme (NLP), çeviri gibi görevlere yardımcı olan algoritmaların geliştirilmesine destek verir. Ayrıca AI, kullanıcıların yolculuklarını daha verimli hale getirecek kapsayıcı arayüzler oluşturur. Böylece metaverse’ü kullanıcı dostu bir platform haline getirir.
  • Sanal ve Artırılmış Gerçeklik: Sanal ve artırılmış gerçeklik, metaverse’ün omurgasını oluşturur. AR, kullanıcılara fiziksel ortamın gerçek zamanlı bir görünümünü sağlar. Bu görünümü de metin, ses, grafik ve video gibi dijital duyusal girdilerle genişletir. VR gözlükleriyle kullanıcılar, evrene katılırken alanda sanal değişiklikler yapabilir. Dolayısıyla VR, kullanıcıları bir 3D sanal ortama girmenizi sağlar. Yakın gelecekte AR ve VR teknolojilerin bir arada kullanıldığı gözlüklerle bu ortama girilecek. Bu gözlükler, karma gerçekliği (MR) destekleyecek ve sanal avatarın göz teması kurmasını ve gerçek insanların duygularını taklit etmesini sağlayan sensörler içerecek.
  • Uç Bilgi İşlem: Sanal alanlarda yüksek kaliteli ve sürükleyici deneyim için hızlı veri aktarımı sağlayan uç bilgi işlem, bulut sistemlere bir alternatif olarak Metaverse tarafından kullanılmaya başlandı. Bu teknoloji, milyonlarca kişi metaverse evrenine dahil olduğunda verileri daha hızlı işleyebilme yeteneğine sahip.
  • 5G Teknolojisi: Metaverse tamamen sanal deneyimleri birbirine bağlamakla ilgilense de VR ile bir ağ oluşturmak çok büyük miktarda veri kullanılır. 5G teknolojisi, gerçek zamanlı veri aktarımları için gereken bant genişliğini ve gücü sağladığı için Metaverse’ün ayrılmaz bir parçası olacak. Bu teknolojiyle insanlar sadece ev ve işyerlerinden değil bulundukları her yerden bu evrene bağlanabilecek.

İş Dünyasında ve Türkiye’de Metaverse

Tüm dünyada şirketler, tüketicilere daha iyi bir deneyim sağlamak için AR ve VR teknolojilerini kullanmaya başladı. Özellikle otomotiv alanında dünyanın önde gelen firmaları, kullanıcıların AR ve VR teknolojisiyle model arabaların etrafında yürümesini, motor ve fren sistemlerini incelemesini sağlıyor. Bazı gıda markaları ise üretim süreçlerinin nasıl işlediğini kullanıcılarına sanal turlarla gösteriyor. Metaverse’ün yaygınlaşmasıyla beraber bu gelişmelerin çok daha hızlanacağı öngörülür. Özellikle ürün tasarımı ve mühendisliğinde, yeni ürünlerin tasarımını ve prototipini hızlandırmak için AR ve VR teknolojileri yaygın olarak kullanılır. Bunun için veriler bir AR alanında görselleştirir. Ürün mühendisleri de bu görseller üzerinden kontroller yapar.

Türkiye’de de birçok firma üretim aşamasında AR ve VR teknolojilerini kullanmaktadır. Ancak yakın gelecekte bu kullanımların çok daha yaygınlaşacağı biliniyor. Tüm dünyada dijital dönüşümün ivme kazandığı günümüz dünyasında Türkiye’de de eğitimden e-ticarete kadar her sektörün yakın zamanda metaverse evreninde yer alacak. Özellikle bugünlerde metaverse üzerinden yapılan toplantılar, Zoom görüşmelerinin yerini almaya başladı. Bu dijital evrende pek çok etkinlik, webinar ve fuarlar düzenleniyor. Böylece iş insanları, birbiriyle kolaylıkla etkileşime geçiyor. Yakın gelecekte şirketlerin ürün ve hizmetlerini metaverse evrenine tamamen taşıması bir ihtiyaç halini alacak. AR ve VR teknolojileri sayesinde kullanıcılar, ürün ve hizmetleri satın almadan önce deneyimleyebilecek.

Diijital dönüşümün bir devrim olarak nitelendirildiği günümüz dünyasında QNB Finansbank Dijital Köprü, bankacılık işlemleriyle birlikte finansal, yönetimsel ve e-ticarete yönelik çözümleriyle şirketinizi geleceğin teknolojilerine hazırlar. Siz de QNB Finansbank Dijital Köprü çözümleriyle geleceğin teknolojisine giden yolda şimdiden yerinizi alabilirsiniz.