bildirim ikonu
Ana içeriğin başı

E-Ticaret’e Nasıl Başlanır?

e-Ticaret sektörüyle yeni tanışan birinin hangi adımları uygulaması gerektiğini ve verimliliğini adım adım nasıl arttırabileceğini bu yazımıda sizler için özetledik.

Yeni bir işe başlarken ilk adımı atmak her zaman zordur. Özellikle e-ticaret gibi popüler bir işe başlamadan önce e-ticaret süreçleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. En basit anlamıyla e-ticaret, internetten satış yapmak anlamına gelir. İnternet güvenliği, ödeme sistemleri, bankacılık uygulamalarının gelişmesinden sonra e-ticaret siteleri daha yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. E-ticaret nedir, nasıl yapılır sorusuna yanıt bulabilmeniz için size bir rehber hazırladık.

Satacağınız ürüne karar verin ve hedef kitlenizi belirleyin. 

İlk olarak en çok satılan ürünlerle ilgili araştırma yaparak başlamalı, trendleri, hedef kitlenizin ilgi alanlarını, hatta ülkede ve dünyadaki olayları takip etmelisiniz. Ürün trendleri dönemsel olarak ve günün koşullarına göre değişebiliyor. Örneğin Covid-19 pandemisi süresince e-ticaret sitelerinde en çok satılan ürünler, maske, dezenfektan, temizlik ürünleri, hobi malzemeleri, spor gereçleri ve hane içi hızlı tüketim ürünleri oldu. 

Diğer taraftan e-ticaret, sadece ürün alım satımından ibaret değildir. Üreticiler ürünlerini, hazır e-ticaret siteleri ya da kendi web siteleri üzerinden pazarlıyorlar. Özellikle organik gıdalar ve yaratıcılıkta sınır tanımayan el emeği ürünler...

 Stok mu yapacaksınız yoksa tedarikçilerle mi çalışacaksınız?

Ürünlerinizi boyutlarını ve saklama koşullarını göz önünde bulundurarak depoda ya da kendi evinizde stoklayabilirsiniz. Eğer tedarikçilerle çalışacaksanız, işiniz görece daha kolay olacaktır. E-ticarette tedarikçilerle çalışırsanız ürünlerinizi depolamak zorunda kalmazsınız. Yapmanız gereken, müşteriniz siparişi oluşturduktan sonra ürünü tedarikçiden satın alarak müşterinize yönlendirmektir. Ürünü alacağınız yer, tedarikçi olabileceği gibi direkt üretici de olabilir. Güvenilir tedarikçiler bulmalı ve ilgili kalemleri hesaplamalısınız. Eğer tedarikçiniz yurt dışındaysa, vergilendirme konusuna özellikle dikkat etmelisiniz. 

Markanızı nasıl yaratacaksınız?

İster ürün alıp satın, isterseniz kendi ürettiklerinizi pazarlayın, öncelikle marka stratejinizi oluşturmalısınız. E- ticaret ürünlerinizi yansıtacak ve markalaşmanıza yardımcı olacak bir isim seçmeniz önemlidir. Stratejinizin ikinci adımı, logo seçimidir. Logonuz marka isminizi içerebileceği gibi, ürünlerinizi yansıtan bir görsel de olabilir. Marka stratejinizi oluştururken, işletmenizin adının, logonuzun, ürün yelpazenizin, hedef kitlenizin hatta e-ticaret sitenizin tasarımının bir bütünlük içermesine dikkat etmelisiniz. ‘Bütünlük’ akılda kalmayı kolaylaştıracaktır.

Şirketinizi kurarken nelere dikkat etmelisiniz?

Şirketinizle ilgili gerekli olan resmi başvuruları tamamlayarak, izinleri ve lisansları almalısınız. E-ticaret yapmak için vergi mükellefi olmalısınız. Bu yüzden öncelikle vergi ile ilgili işlemlerinizi mutlaka tamamlamalısınız.

E-ticaret siteniz nasıl olmalı?

Markanızın güvenilirliğini ve bilinirliğini sağlayabilmek için web sitenizi oluşturmalısınız. Web sitenizin ismi kendi markanızın adını içermelidir. Web sitenizi oluşturmak için öncelikle hosting firmalarından alan adı ve sunucu kiralamanız ya da satın almanız gerekir.

Dijital köprü E-Ticaret Altyapısı Çözümü bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. e-Ticaret Altyapısı çözümü ile kendi web sitenizi tasarlayabilir, kendi alan adınızı oluşturabilir ve ürünlerinizi kendi web siteniz üzerinden satabilirsiniz. 

Marka bilinirliğiniz için isminiz ve logonuz kadar e-ticaret sitenizin tasarımı ve ürünlerinizle uyumu da bir o kadar önemlidir. Web sitenizi oluştururken, hazır sistemleri kullanabilir ya da profesyonel destek alabilirsiniz. Web arama sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmek için reklam verebilir ya da içeriklerinizi yazarken SEO uyumlu olmasına özen göstererek sitenizin trafiğini artırabilirsiniz. 

Ürünlerinizi nasıl göndereceksiniz?

E-ticareti yerinde satıştan ayıran diğer özellik ürünün gönderimidir. Gönderim süreci, ürünün müşteriye zamanında, hasarsız bir şekilde ulaştırılmasının yanı sıra maliyet bakımından da hem sizin hem de müşterileriniz için uygun olmalıdır. Ürünlerinizi yurt dışına gönderiyorsanız maliyet ve müşteri memnuniyeti açısından uygun fiyatlı ve hızlı lojistik teklifi bulmak kritik olacaktır. Dijital köprü çözümlerinden Uluslararası Lojistik Yönetimi   ile ürünlerinizin lojistiği için onlarca farklı fiyat teklifi alabilir, bunları karşılaştırabilir ve en uygun olanı seçebilirsiniz.

Nereden satış yapacaksınız? E-ticaret Pazaryeri mi, kendi web siteniz mi?

İnternetten satış yapmak için hâlihazırda var olan e-ticaret Pazaryerlerini kullanabileceğiniz gibi, kendi e-ticaret sitenizi de kullanabilirsiniz. E-ticaret pazaryeri seçerken, ücretlendirme, tasarım, mobil kullanıma uyumu ve sunduğu diğer hizmetleri dikkate almalısınız. Ödeme güvenliği de öncelikleriniz arasında olmalıdır. Popüler e-ticaret pazaryerlerine olan ilginin en önemli sebebi,  ödeme sistemlerinin güvenliğidir. Bunun yanında, müşterilerin ürünün ulaştırılması konusunda platforma olan güveni, hızlı destek, iade olanakları, taksit seçenekleri ve ürün çeşitliliği de ilgili platformların yaygın olarak kullanılmasında önemli unsurlardır.

Kendi E-ticaret sitenizin ödeme altyapısını nasıl oluşturacaksınız? 

E-ticaret sitenizde ödemelerin güvenli ve sorunsuz bir şekilde alınması hem müşteriler hem de sizin için önemlidir. Ödeme seçenekleriniz ne kadar fazla olursa, müşteri kaçırma ihtimaliniz o kadar azalır. E-ticaret sitesi ödeme altyapısı için ödeme hizmeti sağlayıcılarından destek almalı ve doğrulanmalısınız. Bu konuda en büyük desteklerden birini Dijital Köprü E-Ticaret Altyapısı Çözümü   sağlayabilir, websitenize güvenli ödeme yöntemleri ekleyebilir, müşterilerinizden sorunsuz bir şekilde ödeme alabilirsiniz.

E-ticaret pazaryeri yönetimi nasıl olmalı?

E-ticaret pazaryeri’de ürün satmak, aynı anda birçok işi yapmak anlamına gelir. Birden fazla e-ticaret pazaryerinde mağazanız olabilir ve her birinde stok takibi yapmanız ve satılan her bir ürün için fatura kesilmesi gerekecektir. Ürün adedinizin ve satışlarınızın artmasıyla bu sürecin yönetimi oldukça zorlaşmaktadır ve otomatikleşmesi gerekmektedir. Dijital Köprü çözümlerinden E-Ticaret Pazaryeri Yönetimi   ile satılan her bir ürün için otomatik fatura kesebilir, stok yönetimini otomatikleştirebilir ve bu faturaları muhasebe programınızla entegre edebilirsiniz.

 Tanıtım ve bilinirlik için sosyal medya kanallarını kullanmalısınız.

Sosyal medya siteleri e-ticaret yapmak için çok ideal bir ortam sunmaktadır. En iyi yanı da ücretsiz olmalarıdır. Ücretli tanıtım yapma seçeneklerinin mevcut olmasının yanı sıra, platformları doğru şekilde kullanabiliyorsanız, ürünlerinizi kitlelere herhangi bir reklam ücreti ödemeden ulaştırabilirsiniz. 

Yararlanılan kaynaklar:

https://mailchimp.com/resources/how-to-start-an-ecommerce-business/

https://www.entrepreneur.com/article/354350

https://www.ecommerceceo.com/start-ecommerce-business/

https://foundr.com/starting-an-ecommerce-business

https://www.ecommerceceo.com/start-ecommerce-business/