bildirim ikonu
Ana içeriğin başı

COP28, Kasım ayında Dubai'de düzenlenecek ve iklim konferansıyla ilgili bazı kararlar şimdiden tartışmalara yol açtı.

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, Brüksel'deki bir toplantıda uzun süredir beklenen eylem planını açıkladı. Ancak etkinlikteki liderliği tartışmaları beraberinde getirdi.

BM Başkanı Antonio Guterres, iklim değişikliğinin artık "kontrolden çıktığı" konusunda uyarıda bulunuyor ve birçok kişi zirvede bir paradigma değişikliği umuyor. Uzmanlar, ısınan dünyamıza başa çıkmak ve uyum sağlamak için alınan önlemlerin daha fazla ertelenemeyeceğini vurguluyorlar.

Brüksel'deki iklim bakanları ve yetkililerinin katıldığı bir toplantıda Sultan Al Jaber, nihayet BM iklim zirvesi için eylem planını paylaştı.

Paris Anlaşması'nın 1.5°C'lik sıkı ısınma hedeflerini sürdürme rehberliği, iklim değişikliğinin tüm ana alanlarını kapsıyor.

Al Jaber, bu rehberliği dört temel başlık altında sıraladı: enerji geçişini hızlandırmak, iklim finansmanını düzenlemek, insanların yaşamlarına ve geçim kaynaklarına odaklanmak, tam kapsayıcılığı sağlamak.

Ülkeleri, Kasım ayındaki COP28'de "son derece dürüst" müzakerelere katılmaya çağırdı.

Al Jaber, planın "kaçınılmaz ve gerekli" olduğunu belirterek, "fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılmasını" da içereceğini vurguladı.

Ancak "aşamalı azaltma" ifadesi, COP28'de fosil yakıtların aşamalı olarak tamamen kaldırılması taahhüdünü uman 80'den fazla ülke de dahil olmak üzere birçok kişiyi hayal kırıklığına uğratabilir.

Al Jaber ayrıca, zengin ülkeler tarafından fakir ülkeler için taahhüt edilen yılda 100 milyar dolarlık (89 milyar avro) iklim finansmanının gerçekten sağlanması gerektiğini belirtti. Bu finansmanın 2020'de teslim edilmesi gerekiyordu, ancak henüz gerçekleşmedi.

Ayrıca, geçen yıl COP27'de kabul edilen bir kayıp ve hasar fonunun kurulmasına dair anlaşmanın yerine getirilmesinin "kesinlikle zorunlu" olduğunu ifade etti.
 

Tarih: 14 Temmuz 2023
Link: COP28 president reveals plan for ‘brutally honest’ UN climate summit: What else do we know so far? | Euronews