bildirim ikonu
Ana içeriğin başı

Çevreciler, Macron'un iklim yol haritasını eleştirdi, çünkü beş yıl önce de aynı sözü verdiği belirtildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önümüzdeki yedi yıl içinde sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve ülkenin iklimle ilgili taahhütlerini yerine getirmeyi planladığını açıkladı.

Pazartesi günü özel bir hükümet toplantısı düzenleyen Macron, fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması ve elektrikli otomobil kullanımının artırılmasını içeren yeni bir paket duyurdu. Macron, Fransa'nın 2030'a kadar emisyonlarını 1990 seviyelerine göre yüzde 55 oranında azaltma hedefinin, Avrupa Birliği hedefiyle uyumlu olarak ‘ulaşılabilir’ olduğunu belirtti.

Bu hedefe ulaşmak için ülkenin eskisine kıyasla iki kat daha hızlı ilerlemesi gerektiğini ifade etti. "2022-2030 döneminde emisyonları yılda yüzde 5 oranında azaltmayı başarmamız gerekiyor" - son beş yılda yılda yüzde 2'lik bir azalmaya kıyasla.

"Tüm bu strateji, fosil yakıtlara, yani kömür, petrol ve gaza olan bağımlılığımızı 2030 yılına kadar yüzde 60'tan yüzde 40'a düşürmemizi sağlayacak" diye ekledi.

Fransa kalan son kömür santrallerini de kapatacak mı?

Macron, ülkede kalan iki kömürlü termik santralin 2027 yılına kadar faaliyetlerini durduracağını ve odun, bitki ve diğer organik maddelerin yakılmasıyla elde edilen biyokütle enerjisine dönüştürüleceğini doğruladı. Kömür santralleri şu anda Fransa'nın elektrik üretiminin yüzde 1'inden azını temsil ediyor.

İki santralin geçen yıl kapatılması planlanıyordu, ancak Ukrayna'daki savaşın yol açtığı enerji krizi ve Fransız nükleer reaktörlerinin çeşitli sorunlar nedeniyle kapatılması hükümetin kararı ertelemesine yol açtı.

Fransa elektriğinin yüzde 60'ından fazlasını nükleer enerjiden sağlıyor.

Fransa elektrikli araç kullanımını nasıl teşvik edecek?

Macron'a göre bir diğer zorluk da evde batarya üreterek elektrikli araç kullanımını artırmak.

Pazar akşamı ulusal televizyonda yaptığı açıklamada Fransızların "arabalarını sevdiklerini ve kendinin de sevdiğini" söyleyen Cumhurbaşkanı, halkın satın alma fiyatları içten yanmalı motorlu araçlardan daha yüksek olan elektrikli araçlara geçme konusundaki isteksizliğini kabul etti.

Macron, hükümetin Kasım ayında devlet destekli bir sistem açıklayacağını ve mütevazı geliri olan hanelerin Avrupa yapımı elektrikli arabaları ayda yaklaşık 100 € karşılığında kiralamasına izin vereceğini söyledi. Bunun önümüzdeki yıl birkaç düzine bin araçla başlayacağını da belirtti.
2027 yılına kadar Fransa en az 1 milyon elektrikli araç üretecek ve ülkenin kuzeyinde dört batarya tesisi açacak.

Buna ek olarak, çeşitli büyük şehirlerdeki 13 banliyö treni projesi, şu anda arabalarını kullanan insanların bunun yerine toplu taşıma araçlarını kullanmalarını teşvik etmek için devletten 700 milyon Euro'luk bir paket alacak.

Vergi kredileri Fransa'nın yeşil dönüşümünü destekleyecek

Macron, bu yılın başlarında yenilikçi endüstrilere ve daha yeşil teknolojilere geçişi teşvik etmek için bir dizi teşvik açıkladı. Bu teşvikler arasında bataryalar, elektrikli arabalar, hidrojen ve rüzgâr enerjisi gibi üretim alanlarında vergi kredileri ve sanayi projelerine yönelik izinlerin hızlandırılması bulunuyor.

Fransa, ülkenin enerji ve iklim dönüşümüne önümüzdeki yıl 2023'e kıyasla 7 milyar Euro daha fazla yatırım yapacak.

Macron, ülkenin en çok sera gazı salan 50 sanayi tesisinin, emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 45 oranında azaltmak için Kasım ayına kadar resmi olarak bir yol haritası imzalayacaklarını belirtti. Bu 50 tesis, Fransa'nın toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor.

Fransa elektrik fiyatları üzerindeki 'kontrolünü yeniden kazanacak'

Macron, Fransa'nın yıl sonuna kadar elektrik fiyatları üzerindeki "kontrolünü yeniden kazanacağını" ve ayrıntıların önümüzdeki ay açıklanacağını duyurdu. Bu hamle, Avrupa Birliği'nin vatandaşlarını ani fiyat artışlarından korumak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını hızlandırmak ve bloğu daha bağımsız hale getirmek için elektrik piyasasında kapsamlı bir reform üzerinde çalıştığı bir dönemde geldi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili, Fransa'daki elektrik fiyatlarını ülkedeki gerçek üretim maliyetine göre düzenleyecek yeni bir mekanizmayı hayata geçireceklerini belirtti. Yetkili, Fransa'nın gaz ve kömür yerine çoğunlukla nükleer enerjiye dayandığı için diğer bazı AB ülkelerine kıyasla nispeten düşük olduğunu söyledi. Nükleer enerji, kömür, petrol ya da doğalgazdan çok daha düşük emisyon üretiyor ancak santrallerin inşası çok pahalı ve on binlerce yıl boyunca ölümcül kalabilen radyoaktif atıklar üretiyor.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca hükümetinin 2027 yılına kadar "düşük enerjili" ısı pompası üretimini üç katına çıkaracağını, 1 milyon cihaz üreteceğini ve on binlerce kişiyi bunları kurmaları için eğiteceğini ifade etti.

Çevreci gruplar Macron'un yeşil planlarını eleştirdi

Fransa'nın politikalarını yeterince iddialı bulmayan çevre aktivistleri, Macron'un hala iklim acil durumunun boyutlarını idrak etmediğini belirtti. Greenpeace Fransa, Macron'un televizyonda yayınlanan mülakatının ardından yaptığı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı'nın daha kararlı olması gerektiğini ifade etti.

Örgütün enerji dönüşümü kampanyası sorumlusu Nicolas Nace, "Eğer gerçekten iddialı ve öncü olsaydı, Emmanuel Macron fosil petrol ve doğalgazın aşamalı olarak kullanımdan kaldırılacağı tarihleri de açıklardı" şeklinde eleştiride bulundu. Avrupa Parlamentosu Yeşiller ittifakının Fransız üyesi Yannick Jadot, haber yayıncısı FranceInfo news'e verdiği demeçte, "Hiçbir çabadan kaçınmadan bunun üzerine gidelim. Yatırım yapalım, sosyal önlemler alalım ki en kırılgan, en savunmasız olanlar iklim dönüşümünün büyük kazananları olarak çıksınlar" şeklinde konuştu. 

Avrupa'nın başka bir yerinde, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın yeni gazlı ve dizel otomobil yasağını beş yıl ertelemesi, iklim hedeflerini sulandırdığı ve sıradan insanlara "kabul edilemez maliyetler" yüklediği şeklinde eleştirilere yol açtı.
 

Tarih: 26 Eylül 2023
Link: Cheap EV leasing and lower energy bills: Macron unveils plan to meet France’s 2030 green goals