Haziran ayında Paris'te gerçekleşen toplantı, bu Kasım ayında Nairobi'de yapılacak olan bir sonraki müzakere turundan önce anlaşmanın ilk tam taslağını hazırlama taahhüdüyle sona erdi.
Geçen yıl, ülkeler plastik ürünlerin yaşam döngüsünün tüm aşamalarını kapsayacak şekilde uzlaşmışlardı. Bu çerçevede nihai bir anlaşma metni 2024 yılına kadar tamamlanmalıdır.
Tüketici Malları Forumu'nun eski sürdürülebilirlik direktörü Ignacio Gavilan, taslağın Nairobi toplantısından önce sunulmasını beklediğini belirtti. Böylece BM organizatörlerinin "anlamlı tartışmalar" için uygun bir ortam yaratma amacı güdülecektir.
Paris toplantısında usul kuralları konusunda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle önemli tartışmaların üçüncü güne kadar ertelendiğini ifade eden Gavilan, bu tür erteleme taktiklerinin hüsran ve güvensizlik atmosferi yaratabileceğine dikkat çekiyor.
Gavilan, bu konunun Nairobi toplantısına bırakılabileceğini ancak özel sektörün belirli netlik noktalarını aradığını ifade ediyor.
Belirsizlik Devam Ediyor
Common Seas CEO'su Jo Royle, "Sonbaharda taslağın nasıl şekilleneceğine dair ciddi bir belirsizlik var," diyor.
Anlaşma için oylama nasıl yapılacak? Bir ülke her şeyi veto edebilir mi? Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi ülkelerin muhalefeti göz önüne alındığında, bu süreç zorlayıcı olabilir.
Anlaşma, küresel, zaman içinde belirlenen sayısal hedefleri mi özetleyecek, yoksa uluslar kendi hedeflerini mi belirleyebilecek? Uluslar bu hedeflere ulaşmak zorunda mı kalacak ve eğer öyleyse bu hedefleri kaçırmanın sonuçları neler olacak?
Common Seas ve birçok diğer sivil toplum kuruluşu, hedeflerin bağlayıcı ve bildirim yapma yükümlülüğünün zorunlu olması için baskı yapıyor. Royle, "Etkili değişim ölçümle başlar. Sonuçta ölçemediğimiz şeyi yönetemeyiz" diyor.
Tru Earth'ün ESG direktörü Anita Spiller, bağlayıcı hedeflere gecikmenin veya piyasa güçlerinin sorunu çözeceğini savunan ülkeler veya endüstriler için alan bırakmayacağını vurguluyor.
"Çoğu işletme muhtemelen bu anlaşmanın küresel olarak bağlayıcı olup olmayacağını veya ABD gibi büyük plastik üreticisi ülkelerin desteklediği daha gönüllü bir yaklaşımı benimseyip benimsemeyeceğini merak ediyor. Benim gibi sürdürülebilirlik savunucuları, zorunlu hedeflere doğru bir evrime ihtiyaç olduğuna inanıyorlar.
"Plastik atık, küresel bir krizi hak eden bir mesele."
South Pole'un döngüsel ekonomi direktörü Lucas Hoex, bağlayıcı hedeflerin kabul edilmesi durumunda, işletmelerin plastik etkilerini nasıl açıklamaları gerektiğine dair bilgi sağlanması gerektiğini savunuyor. Bu çerçeve, plastik atıklarını dünya genelinde geri dönüşüm altyapısının yetersiz olduğu bölgelere göndermek yerine yerel döngüsel çözümlere yatırım yapmaya teşvik edecektir.
Hoex, "Şirketlerin bu bölgesel atık yönetimi altyapısının geliştirilmesine nasıl finansal katkı sağlayabileceği veya sağlaması gerektiği konusunda rehberlik sağlamayı umuyoruz" diyor. "Şu an bu konuda çok az netlik var ve bir anlaşma bu noktada yardımcı olabilir."
Tarih: 26 Temmuz 2023
Link: How should businesses prepare for the UN’s Plastic Treaty? (edie.net)