QNB Finansbank, müşterileri ve hissedarları adına önemli başarılara imza attı.
Değerli Hissedarlar ve Yönetim Kurulu üyeleri,
Dünya; 2022 yılını yüksek enflasyon, Avrupa’daki savaş, ekonomik aktivitede yavaşlama, tedarik zincirinde tıkanma ve enerji krizi ile geçirdi.
Türkiye’de de küresel gelişmelerin de etkisiyle oluşan enflasyonist ortam bankacılık faaliyetleri de başta olmak üzere ekonomik koşullarda belirleyici bir etki yarattı.
Ekonomik gelişmelerin ve beklentilerin paralelinde yapılan çok sayıda regülasyon değişikliği bankacılık sektörünü direkt olarak etkiledi. Bu duruma bağlı olarak bankaların stratejik hedeflerinin dönemsel olarak değiştiğini, bankacılıktaki rekabetin alışılagelmiş ürünlerden farklı ürünlere kaydığını deneyimledik.
Farklılaşan koşullar altında çevik ve hızlı aksiyonlar almanın iyice önem kazandığı bu dönemde uyguladığımız stratejilerle QNB Finansbank olarak önemli başarılara imza attık.
Müşterilerimizin bireysel ve ticari finansal planlarının bir parçası olma vizyonumuz ve büyüme odaklı temel bankacılık faaliyetleri stratejimiz doğrultusunda 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla toplam aktiflerimiz bir önceki yıl sonuna kıyasla %62 artarak 601 milyar 755 milyon TL’ye ulaştı. Aynı dönemde, net kredilerimiz yüzde 72 oranında artarak 344 milyar 957 milyon TL’ye, müşteri mevduatı ise yüzde 80 oranında artarak 384 milyar 58 milyon TL’ye ulaştı. Büyüme odaklı stratejimiz ve aldığımız aksiyonlarla birlikte 2022 yılında net dönem kârımızı 17 milyar 224 milyon TL seviyesine taşıdık.
2022 yılında ana bilanço kalemleri olan toplam kredide ve toplam mevduatta hem bankacılık sektörü hem de özel bankaların üzerinde bir büyüme kaydettik. Piyasa koşullarına paralel olarak, kredide Türk Lirası cinsinden krediler ana odağımız olurken reel sektöre destek sağlamaya kesintisiz devam ettik.
Liralaşma stratejisinin de bir parçası olarak, özellikle Türk Lirası cinsinden mevduatlarda önemli bir atılım gerçekleştirerek bankacılık sektörü ve özel bankaların üzerinde bir büyüme sağladık. Müşteri mevduatları içerisindeki Türk Lirası cinsinden mevduatların oranımız 2022 yıl sonu itibarıyla %60’ın üzerinde gerçekleşti.
Büyüme ve ekonomik aktiviteyi destekleme stratejilerimiz çerçevesinde Mayıs ve Kasım aylarında vadeleri gelen sendikasyon işlemlerimizi yenileyerek uluslararası bankalardan sırasıyla 360 milyon ABD Doları ve 448 milyon ABD Doları kaynak sağladık. Kasım ayında %104 yenileme oranı ile gerçekleştirdiğimiz sendikasyon ile, bankacılık sektörünün yılın ikinci yarında sağladığı sendikasyon kredileri arasında en yüksek yenileme oranına imzamızı attık. Sürdürülebilirlik performans kriterlerine dayalı olarak gerçekleştirdiğimiz bu işlemler ile Bankamız, Türk ekonomisine, sürdürülebilir kalkınmaya olan kararlı desteğini ve finansal gücünü bir kez daha teyit etti.
2022 yılı küresel ekonomik koşullardaki görünüm ve yurt içerisindeki enflasyonist ortam ile birlikte belirsizliklerin arttığı ve yön bulmanın zaman zaman zor olduğu bir yıl oldu. Buna rağmen, QNB Finansbank olarak aldığımız doğru aksiyonlar ile bilançomuzu güçlendirmeye devam ettik, müşterilerimize ve reel sektöre yeni çözümler sunarken sektördeki konumumuza da güçlendirdik.
2022 yılında banka olarak sürdürülebilir bir dünya için katkılarımızı artırmaya devam ettik. Yatırımcılarımızı ve yeni yatırım araçlarımızı bu çerçevede belirlerken, müşterilerimize de doğru ve karlı yatırım araçları sunmaya devam ettik.
Piyasadaki dalgalanmalar ve Avrupa’da yaşanan tedarik zinciri sıkıntıları Türkiye ekonomisi açısından da ihracata daha fazla odaklanma anlamında önemli bir fırsat yarattı. Özellikle KOBİ’lere e-ihracat ile dünyaya açılmaları yönünde sunduğumuz desteklerle bu alanda da uzmanlığımızı ortaya koyduk. Başta Adım Adım İhracat programı olmak üzere KOBİ’lere dış ticaret işlemlerinde destek sunan özel çözümleri ve hizmetler ile de farkımızı ortaya koyduk.
İştirakimiz QNB Finans Finansal Kiralama ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası 25 milyon Avro tutarında bir kredi sözleşmesi imzaladı. Bu anlaşma ile sağlanan kaynak, yeşil ekonomiyi destekleyen yatırımlar, KOBİ‘lerin enerji verimliği projeleri ile kadın girişimcilerin yeşil dönüşüm temelli yatırımlarının finansmanı için kullandırılıyor.
Daha sürdürülebilir bir dünya için çalışmanın önemine ilişkin farkındalığın arttığı bir dönemdeyiz. Banka olarak sürdürülebilirlik alanında yaptığımız çalışmalar çerçevesinde çok önemli bir taahhüde imza attık. 2015 yılından bu yana fiilen yeni kömür termik santrali ve yeni kömür maden yatırımlarına kredi vermeme yönündeki politikamızı somut bir iklim taahhüdü niteliğinde resmen kamuoyuna açıkladık.
Bankamız Aralık ayında da Londra merkezli, dünyanın en büyük çevresel raporlama platformu olan Karbon Saydamlık Projesi’ne (CDP) yaptığı raporlamayla İklim Değişikliği notunu C’den A-‘ye yükselterek, Türkiye finans sektöründeki en yüksek notlardan birini aldı.
Minik Eller Büyük Hayaller Platformumuzun çatısı altında yine çocuklara kodlamadan matematiğe ve sanata birçok alanda eğitimler vermeye devam ediyoruz.
Bu yıl, platformumuz altındaki projelere bir yenisini daha ekledik. Çocuklarda iklim değişikliği farkındalığı yaratmak amacı ile Minik Eller Büyük Hayaller Platformu çatısı altında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) iş birliğinde 'İklim Koruyucuları Yetişiyor’ Projesini hayata geçirdik. Mardin’de lansmanını yaptığımız ve bu yıl pilot olarak uygulanan proje kapsamında 13 ilde 500 çocuğa eğitim verdik. Projeyle gelecek yıllarda daha fazla çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz.
Ayrıca, 2022 yılında ulusal ve uluslararası ödül programlarında müşterilerimize sunduğumuz başarılı ürün ve hizmetlerimizle çeşitli alanlarda toplam 11 ödül almanın gururunu yaşadık.
Tüm bu başarıların arkasında yer alarak bankamızın sürdürülebilir bir biçimde büyümesine katkı sağlayan değerli finansçılarımıza, müşterilerimize ve ortaklarımıza çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Ömür Tan
Genel Müdür
QNB Finansbank A.Ş.