bildirim ikonu
Ana içeriğin başı

Bölümlerimiz

Gurur Duyacağınız Bir Banka Olmak için İş Başındayız

Farklı bölümlerde çözümler üretiyor, ortak bir hedef için çalışıyoruz

Farklı departmanlarda görev alan finansçılar; müşterilerimize güven, paydaşlarımıza kâr ve içinde bulunduğumuz topluma değer katacak hizmetler sunmak için çalışıyoruz. Finans sektöründeki değişimleri ve gelişmeleri yakından takip ederek hep bir adım önde olmanın ayrıcalıklarını yaşıyoruz.

Biz; ortak vizyonumuz ve misyonumuz doğrultusunda farklı birimlerde çözümler ve hizmetler üreten çok büyük bir aileyiz. Bankacılık ve finans sektörünün yönetim ve operasyon gereksinimlerini yakından takip eden, bilgi birikimi ve tecrübesi sayesinde onlarca yeniliğe imza atan uzman kadromuzla vizyonumuz ve misyonumuz doğrultusunda ilerliyoruz.

Birimlerimiz ve görevleri hakkında bilgi edinmek için tıklayın.

Bireysel Bankacılık

Dilediğiniz Her Şey Finansçı’da!

QNB Finansbank Bireysel Bankacılık Bölümü'nün öncelikli misyonu, tüm bireysel müşterilerimizin finansal ihtiyaç ve beklentilerini en üst seviyede kaliteli hizmet anlayışıyla karşılamak ve sunulan hizmet kalitesiyle Bireysel Bankacılık sektörünün lideri olmaktır.

Bireysel Bankacılık Bölümü, sektörün farklı bölümlerinin kendine özgü ihtiyaçlarını inceleyerek, "farklı ve öncü" hizmet ve ürün paketleri oluşturur. Oluşturulan hizmet ve ürün paketleri müşterilerimize proaktif bir pazarlama ve satış stratejisi ile sunulur.

Ürün algısı ve aktifliğini artırmak, müşteri portföyünü ve mevcut müşteri portföyünün kârlılığını artırmak bölümün gerçekleştirdiği pazarlama aktivitelerinin temelini oluşturmaktadır.

KOBİ Bankacılığı

KOBİ'lerimizin Yanındayız!

KOBİ Bankacılığı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ticari faaliyetleri ile ilgili her türlü finansal ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamak için geliştirilmiş bir hizmet birimimizdir.

KOBİ Bankacılığı bünyesinde, geniş bir yelpazede sunduğumuz ürün ve hizmetleri, ihtiyaç ve beklentileriniz doğrultusunda sürekli yenilemekte ve geliştirmekteyiz.

QNB Finansbank KOBİ Bankacılığı bünyesinde şubelerimizde görev yapan Portföy Yöneticilerimiz, tüm bankacılık işlemlerinize destek olacak, şirketiniz için özel çözümler üretecek ve farklı konularda danışmanlık hizmeti sunacak donanıma sahiptir.

QNB Finansbank olarak KOBİ'lerimize sağladığımız finansal desteğin yanı sıra ileriye dönük yol haritaları oluşturmak ve bilgi desteği almak istediklerinde de sunduğumuz danışmanlık hizmetimiz ile KOBİ'lerimizin yanında durmaktayız.

Kurumsal ve Ticari Bankacılık

Firmalara Hız Kazandıran Çözümler!

QNB Finansbank Kurumsal Bankacılık Bölümümüz, İstanbul ve Ankara'daki dört adet kurumsal şubesi ve Bursa, İzmir, Antalya ve Adana'daki temsilcilikleri vasıtasıyla Türkiye'nin önde gelen grup ve holdingleri ile çok uluslu firmalarına, Ticari Bankacılık Bölümümüz ise 16 bölge müdürlüğü ve 62 şube ile ticari firmalara hizmet sunmaktadır.

Kurumsal ve Ticari Bankacılık Bölümümüz, müşteri odaklı hizmet anlayışı, firmalara özel çözüm yaklaşımı ve uzun süreli iş ortaklığı kurma stratejisi ile müşterilerinin ana bankası olmayı hedeflemektedir.

Kurumsal ve Ticari Bankacılık olarak müşterilerimizin diğer bankacılık ihtiyaçlarına da güçlü teknolojik altyapımız, geniş ürün yelpazemiz, etkin süreçlerimiz ve nitelikli insan kaynağımız ile hızlıca cevap vermekteyiz. Müşterilerimizin yanı sıra ortaklarının, çalışanlarının, bayilerinin ve tedarikçilerinin de QNB Finansbank çatısı altında en iyi hizmeti alması için diğer işkolları ile çalışmalar yaparak müşterilerimizin tüm iş ilişkileri zincirine katma değer yaratacak çözümler sunmaktayız.

Proje ve Yapılandırılmış Finansman

Başarıdan Başarıya Koşan Finansal Projelerin Mimarıyız!

QNB Finansbank olarak 1997 yılında sektörde öncü olarak oluşturduğumuz uzman ekibimiz ile günümüze kadar finansman ihtiyacı olan birçok projenin hayata geçmesi için destek verdik. Bu işlemlerin yapılandırılmasına yönelik önemli başarılara imza attık. 1997 yılından günümüze dek faaliyetlerimizi; ihtiyaçları anlamaya, doğru çözümler üretmeye ve memnuniyete dayalı ilişkiler kurmaya yönlendirmekteyiz.

QNB Finansbank Proje ve Yapılandırılmış Finansman grubumuz, Türkiye ekonomisinin büyümesine katkı sağlayan projeleri tek başına finanse etmesinin yanı sıra sektördeki tecrübesi ve mevcut ilişkileri kapsamında ulusal ve uluslararası finans kuruluşlarının da katılımı ile Club ve Sendikasyon kredilerinde lider düzenleyici olarak yüksek montanlı projelerin hayata geçmesindeki aktif rolünü sürdürmektedir. Ülke ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında bulunan altyapı başta olmak üzere enerji, gayrimenkul sektörlerinde büyük tutarlı projelerin finansmanını gerçekleştirip sağlık kampüs yatırımları ile başlanan Kamu Özel Sektör Ortak projelerinin finansmanının yapılandırılmasında etkin rol almaktadır.

Sektör dinamiklerini ve ihtiyaçlarını sürekli takip eden uzman kadrosu ile gerek yatırım sürecinde gerekse kredi vadesi boyunca müşterilerine sağladığı destek, ürettiği çözümler ve sağladığı danışmanlık hizmetleri, QNB Finansbank Proje ve Yapılandırılmış Finansman Grubu'nu farklılaştırmaktadır.

QNB Finansbank olarak Türkiye ekonomisindeki gelişme hedeflerine paralel olarak altyapı, inşaat, gayrimenkul, enerji, özelleştirme ve satın alma projelerini yakından takip ediyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik hızlı, etkin ve çok yönlü çözümler geliştirmeyi ve Proje Finansmanı alanında Türkiye'yi başarıya taşıyacak her ticari finansal planın mimarı olma vizyonu ile Türkiye'nin en çok tercih edilen bankası olmayı hedeflemekteyiz.

Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret

İşletme İhtiyaçlarına Uygun Çözümler!

Nakit Yönetimi Bölümü, müşterilerimizin ticari faaliyetleri ile ilgili nakit akışlarının düzeni ve verimliliğini sağlayan ürün ve hizmetler sunmaktadır. Müşterilerimizin nakit yönetimi konusundaki operasyonel yüklerini ve maliyetlerini azaltma konusunda çözümler üretmektedir.

Dış Ticaret Bölümü, dış ticaret ile ilgili geleneksel hizmet ve finansman ürünlerinin yanı sıra yapılandırılmış finansman ürünleri ile de müşterilerimizin taleplerini karşılamaktadır. Ayrıca ihracat veya ithalat yapan firmaların kendi faaliyet döngüleri nedeniyle mevcut ürünlerin yeterli gelmediği durumlarda özel çözümler üreterek dış ticaret finansmanında farklılık yaratmaktadır.

Yatırım Bankacılığı Hizmetleri

Başlıca yatırım bankacılığı hizmetleri şunlardır:

  • Şirket birleşme ve satın alma,
  • Halka arza aracılık,
  • Özelleştirme danışmanlığı,
  • Borçlanma aracı ihracı danışmanlığı,
  • Finansal danışmanlık,
  • Finansal değerleme,
  • Proje finansmanı,
  • Yatırım finansmanı danışmanlığı,
  • Finansal yeniden yapılandırma,
  • Stratejik sektör ve ülke araştırma çalışmaları.

Private Banking

Private Banking ile Özel Ayrıcalıklar!

Private Banking Bölümü kişisel finansal varlığı 1.500.000 TL üzerinde olan müşterilerimize hizmet vermektedir. Hedefi müşterilerimizin ihtiyaçlarını daima ön planda tutan bir yaklaşımla beklentilerini eksiksiz karşılayan çözümler üretmektir.

Private Banking müşterileri, şubelerimizde bulunan özel görüşme odalarında seçkin bir hizmet anlayışıyla ağırlanır. Private Banking Bölümü sunduğu farklı yaklaşımlar ve farklı ürünlerle müşterilerimizin her türlü bankacılık hizmetini karşılayabilecek şekilde donatılmıştır.

Türev ve yapılandırılmış ürünler gibi birçok yeni Private Banking ürünü, QNB Finansbank'ın geniş şube ağı aracılığıyla müşterilerimizin hizmetine sunulmaktadır.

Enpara.com

Enpara.com, Ekim 2012’de QNB Finansbank tarafından kurulan bir dijital bankacılık uygulamasıdır. Hizmetlerini sadece dijital kanallar üzerinden sunan ve QNB Finansbank şubelerini bir hizmet kanalı olarak konumlandırmayan Enpara.com, şubesiz olmanın yarattığı maliyet avantajını müşterilerine aşağıdaki faydaları sunarak onlarla paylaşmaktadır: 

•    Enpara.com’da EFT/havale ücreti yoktur. 
•    Enpara.com Kredi Kartı’nın yıllık kart ücreti (aidatı) yoktur. 
•    Enpara.com her zaman yüksek mevduat faizi sunar. 
•    Enpara.com ihtiyaç kredileri için her zaman avantajlı faiz oranları sunar ve dosya masrafı yoktur.

Enpara.com ile ilgili daha fazla bilgi almak veya başvurmak için www.qnbfinansbank.enpara.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Krediler

Profesyonel Finansal Destek Finansçı’da!

Krediler Bölümü; kurumsal, ticari, işletme ve bireysel nitelikli kredilerin; mali analizi, tahsisi, izlenmesi ve kanuni takip işlemlerini yürütmekte, artan kredi hacim ve adetlerine paralel olarak büyümesini sürdürmektedir.

Bölüm; analiz, tahsis, takip ve istihbarat fonksiyonlarıyla tüm kredi döngüsünün tamamlanması konusunda pazarlama birimlerine de destek olur.

Uluslararası Bankacılık

Muhabir Bankacılık ve Yapılandırılmış Fonlama

Uluslararası Bankacılık Bölümü; Muhabir Bankacılık ve Yapılandırılmış Fonlama adı altında hizmet veren iki birimden oluşmaktadır.

Muhabir Bankacılık ve Yapılandırılmış Fonlama Birimi, yabancı ülkelerin önemli bankaları ile temasa geçerek bu kurumların bankanın muhabiri olmalarını sağlar ve bankayı bu kurumlar nezdinde temsil eder. Muhabir bankalardan ve ihracat sigorta kurumlarından en iyi şartlarla temin ettiği limitlerle müşterilerimizin; dış ticaret, kısa vadeli finansman ve proje finansmanı gereksinimlerini karşılar.

Müşterilerimizin; ithalat akreditifi, kontrgaranti ve avalli poliçe taleplerinde özel fiyat beklentilerini en uygun şekilde karşılamak, sistem onaylarını vermek, uluslararası kredi ve sermaye piyasalarından bankaya kaynak oluşturacak çeşitli niteliklerde kredi temin etmek de birimin sorumluluk alanındadır.

Muhabir Bankacılık ve Yapılandırılmış Fonlama Birimi, aynı zamanda bankaya gelen ve bankaca yapılan yabancı para havalelerinin zamanlı ve hatasız gerçekleşmelerini takip etmek amacıyla muhabir bankalar nezdinde nostro hesapları açar var oluşabilecek sorunları takip eder. Gerek görülen durumlarda nostro hesaplarını kapatır. Bankanın uluslararası derecelendirme kuruluşlarıyla ilişkilerinin koordinasyonunu sağlar.

Hazine

Doğru Risk Analizi ve Etkin Strateji!

QNB Finansbank Hazine Bölümümüz, tüm birimleri ile bankanın; likidite ve bilanço yönetimi, alım satım, türev ürün ve müşteri işlemlerinde rekabetçi fiyatlamalar yaparak sermaye piyasalarındaki pazar payını artırmayı kendine ana ilke olarak benimsemiştir.

Likidite Yönetimi Bölümümüz, bankamızın müşterilerine, TCMB'ye ve BDDK gibi düzenleyici kurumlara yükümlülüklerini yerine getirerek banka likiditesini yönetmekten sorumludur. Bilanço gelişimi, büyüme beklentileri ve iş kollarının stratejilerini dikkate alarak en uygun likidite kompozisyonunu sağlamayı hedefler. Ayrıca, munzam yükümlülükleri ve yasal likidite limitlerini takip eder. Swap, repo ve para piyasalarında işlem yapar ve mevduat fiyatlamasında aktif rol alır.

Bilanço risk yönetimi ve transfer fiyatlaması, Bilanço Yönetimi Bölümümüz tarafından yürütülmektedir. Banka bilançosundaki potansiyel riske maruz kalacak kalemleri takip ederek, gelişmeleri risk açısından değerlendirmek ve Aktif Pasif Komitesi tarafından belirlenen risk yönetimi stratejisini yürütmekten sorumludur. Bilanço Yönetimi Bölümü ayrıca bilanço ana kalemlerinin analizini yaparak bilançonun efektif yönetilmesini sağlayacak stratejiler geliştirir.

Sabit getirili menkul kıymetler, döviz alım satımı ve türev işlemleri Alım-Satım Bölümümüz tarafından yürütülmektedir. İşlem limitleri, limit kullanımları ve kârlılık yakından izlenmektedir. 2014 yılında Alım-Satım Bölümü, döviz ve tahvil piyasalarında yaşanan hareketliliği ve oluşan riskleri iyi analiz edip bankanın çıkarları doğrultusunda kar getirecek aksiyonlarda bulunmuştur.

Türev Ürünler Bölümümüz, yaptığı rekabetçi fiyatlandırmalarla, bu ürünlerle ilgilenen kurumsal ve bireysel müşterilere hizmet vermektedir. Her türlü türev ürün fiyatlaması ve forward, future ve opsiyon gibi türev ürün alım satımında faaliyet göstermeyi amaçlayan Türev Ürünler Bölümü, önceden belirlenmiş risk parametrelerine göre yakından takip edilen limitler dahilinde, yerli ve yabancı piyasalarda döviz, faiz ve pay endeksi üzerine türev ürün fiyatlaması yapmaktadır.

Hazine Satış Bölümümüz, müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel hizmet veren yaklaşımı ile her zaman müşteri tabanında ve işlem hacimlerinde artışı hedeflemekte; QNB Finansbank'ın sektördeki lider bankalar arasında yer almasına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, risk yönetimine yönelik ve yatırım amaçlı türev ürün alternatifleri ya da anapara korumalı tasarruf ürünlerini müşterilerine sunarak ürün yelpazesini klasik hazine ürünlerinden öteye taşımayı amaçlamaktadır.

QNB Finansbank Hazine Bölümümüz, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören 5 adet borsa yatırım fonu için likidite sağlanmasında, oluşturma-itfa işlemlerinin yapılmasında ve temel alınan varlıkların fiyatlanmasında aktif olarak rol oynamaktadır.

Bilgi Teknolojileri

Bilgi Teknolojileri Bölümü; sürekli yenilenen teknolojik altyapısıyla, sunulan bankacılık uygulamalarının en üst düzeyde güvenliğini ve bankanın iş süreçlerinin kusursuz işlemesini sağlar.

QNB Finansbank'ın stratejileri doğrultusunda, Bilgi Teknolojileri Bölümü'nün etkinliklerini ve yatırımlarını yönlendiren başlıca prensipler şunlardır:

  • Müşterilerimizi daha iyi tanımak,
  • Kusursuz hizmet sağlamak,
  • Yaratıcı fikirlere açık olmak,
  • İletişim ağı, sistem ve uygulamaların güvenilirliği sağlamak,
  • Strateji ve hizmetlerde esnekliği destekleyecek bir altyapı mimarisi oluşturmak,
  • Maliyet kontrolünü başarılı bir şekilde gerçekleştirmek.

İnsan Kaynakları

Kaliteli İşgücü ile Sürekli Büyüyoruz!

İnsan Kaynakları Bölümü; kurum değerleri ve kültürüne uygun yeteneklerin bankaya katılmasını, geliştirilmesini ve banka bünyesinde tutulmasını sağlayarak bankanın sürdürülebilir bir gelişim içinde olmasını sağlar.

Banka performansını artırmaya yönelik desteği sağlamak amacıyla gerekli olan politika, plan, program ve stratejileri belirleyerek uygular.

İnsan kaynakları planlamasını ve personel organizasyonunu içeren tüm çalışmalar, bölümün farklı birimlerinde gerçekleştirilir.

İK Stratejik Planlama, İşe Alım ve Kariyer Yönetimi

QNB Finansbank markasının bilinirliğini ve hedef kitle tarafından tercih edilme oranını artırmak amacıyla basın, sosyal medya ve üniversite ilişkilerinin kurgulanmasından, ihtiyaç analizleri doğrultusunda insan gücünün en etkili şekilde planlanarak banka değerleri ile kültürüne en uygun ve doğru kişinin doğru pozisyona yerleştirilmesinden, çalışanların kariyer planlarının takip edilmesinden sorumludur.

İK Yönetim Sistemleri ve Gelir Yönetimi

Gelir yönetiminin amacı çalışanların bankaya bağlılığını, memnuniyetini, motivasyonunu ve sinerjiyi arttırmaktır. Bu doğrultuda bankanın ve İnsan Kaynakları"nın stratejileri ve hedefleri ile paralel, yeni yetenekleri kazanmayı, çalışanları elde tutmayı ve performansı arttırmayı hedefleyen ücretlendirme ve ödüllendirme modelleri uygulanmaktadır. Bu kapsamda, iç denge ile uyumlu, adil ve şeffaf ücretlendirme, aşırı risk üstlenmeyi önleyici, bireysel ve bütünsel hedef-performans odaklı yaklaşım ile katma değer oranında ödüllendirme hedeflenmektedir.

Sektör nabzının tutulması açısından önemli bir araç olan ücret ve yan haklar araştırmalarına katılım sağlanarak etkinliğin arttırılması, çalışanlar arasında adil ve dengeli bir yapının oluşturulması için çalışmalar yapılmaktadır. İK Yönetim Sistemleri"nin amacı analiz mekanizmaları geliştirerek stratejik karar noktalarında insan gücü yönetimine destek sağlamaktır.

Eğitim ve Gelişim Yönetimi

QNB Finansbank kurum kültürünün oluşturularak desteklenmesi için gerekli olan çalışmaları yürütür. Çalışanların kariyer gelişimleri doğrultusunda gerekli olan her türlü eğitim ihtiyacının tespit edilmesi ve eğitim içeriklerinin oluşturulmasının yanı sıra eğitmenlerin seçilmesi, eğitimlerin uygulanması, etkinliklerinin ölçülmesi ve artırılması da birimin sorumlulukları arasındadır.

Özlük Bilgi ve Bordro Yönetimi

Birim, çalışanların her türlü parasal haklarının ödenmesi işlemlerini yürütür. Bunun yanı sıra yasal işlemler, yasal bildirimler, SGK sağlık işlemleri, sağlık raporları, sağlık sigortası işlemleri, izin işlemleri, insan kaynakları veri giriş ve arşivleme işlemlerini takip eder ve uygular.

Bilgi Yönetimi

Birim, bankanın değerleri çerçevesinde iş kalitesini ve kurumsal altyapıyı geliştirecek anlayışı katılımcı ve efektif çalışmalar ile zenginleştirir. Temel olarak bankamız uygulama dokümanlarının güncellenmesi ve kurumsal bir yapı altında herkesin aynı işi aynı şekilde yapmasına yönelik dokümanların varlığı ile çalışanların geliştirmeye yönelik fayda sağlayan, kara veya maliyet azaltmaya odaklı her türlü önerilerini iletebilecekleri bir yapı üzerine odaklanmıştır. Aynı zamanda yeni açılan şubelerin açılış günlerinde yanlarında olarak Genel Müdürlük desteğini hissetmelerini sağlamayı ve kurumsal Takdir&Tanıma Programı olan "+1"i banka içerisinde içselleştirerek, fark yaratan çalışmaları teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

Organizasyonel Gelişim ve Kurumiçi İletişim

Performans Yönetimi birimi banka hedefleri ve çalışan hedeflerinin uyumunu sağlayarak yüksek performansa dayanan ortak bir kültür oluşturmayı hedefler. Sistemimiz adil ve şeffaf bir iletişim ortamı oluşturarak çalışanlarımızın yüksek performans sergilemesini sağlayacak aksiyonları belirler, düşük performansı geliştirmek için gerekli olan destek gereksinimlerini ortaya koyar.

Yetenek yönetimi birimi çalışanlarımızın geleceğe dair potansiyellerini belirleyerek, yetenekleri doğrultusunda kariyer ve liderlik gelişim planlamaları ile üst roller için geliştirilmesini ve bankada tutundurulmasını hedefler. Bu hedefe ulaşmak için yedekleme planlamaları yapar ve banka içi aday havuzları oluşturarak süreçleri destekler. Yeteneklerimizin gelişimini sürdürülebilir ve sürekli kılmak amacıyla ise kurum içi koçluk ve mentorluk sürecini dizayn ederek bu sürecin hayata geçirilmesini sağlar.

Kurumiçi iletişim yönetimi en önemli sermayenin insan kaynağı olduğunun bilinciyle, çalışan motivasyonunu artırmaya yönelik projelerin geliştirilmesinden sorumludur. Takım çalışmasını iş dışına da taşımak amacı ile etkinlikler düzenler ve FinClub iç markası kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin yürütülmesini sağlar. Çalışanların sosyal yaşamlarına destek olmak amacıyla etkinliklerden avantajlı fiyatlarla yararlanmaları için gereken çalışmaları yürütür.

İletişim

İş hedefleri doğrultusunda ürün, hizmet ve QNB Finansbank markasının itibar ve entegre iletişim süreçlerini tüm sosyal paydaşlar ve kamuoyu nezdinde kurum, vizyon ve değerlerini yansıtacak şekilde yönetmektir.

Bu çerçevede;

  • Bankanın ürün ve hizmetlerinin belirlenen hedefler dahilinde, ilgili ajanslar ve/veya mecralar ile koordineli çalışarak, entegre pazarlama iletişim planını oluşturup, bu plan çerçevesinde hareket eder.
  • İç ve dış müşteri memnuniyetini düzenli takip başta olmak üzere, hesap verebilirlik ve verimlilik ilkeleri paralelinde bankanın ihtiyaç duyduğu tüm araştırmaların yapılmasını ve raporlamasını koordine eder.
  • Müşterilerimizin bankamız ile ilk temas noktası olan şubelerimizin tüm görsel işlerinin uygulanması, kontrolünü sağlar, kurum kimliğinin her temas noktasında doğru uygulanması için çalışır.
  • Sponsorluk, Kurumsal Sosyal Sorumluluk faaliyetleri ile iç ve dış müşterilere yönelik organizasyonları gerçekleştirir.
  • İç iletişimin önemli aracı İntranet’in yönetimi ve iç iletişime destek sorumluluk alanları içindedir.
  • Bankanın dijital mecralarda marka bilinilirliğini artırır, itibar yönetimi, kriz yönetimi, yeni müşteri kazanımı, müşteri kalıcılığı, çapraz satış, karlılığını artırmak amacıyla iletişim stratejisi ve hedef ve pazarlama planlarının oluşturulması ve yürütülmesini sağlar.
  • Basınla İlişkiler: (PR) aktivitelerinin sağlıklı ve kesintisiz yürütülmesini sağlar, bankanın imajına katkıda bulunmak üzere tanıtımı ve itibarını arttırmaya yönelik stratejileri destekler.

Süreç Yönetimi

Süreç Yönetimi Birimi'nin temel amacı, “süreçlerle yönetim” yaklaşımıyla “iş optimizasyonu” hizmeti sağlamaktır. Ağırlıklı olarak endüstri mühendislerinden oluşan Süreç Yönetimi Birimi; gerek süreçler gerekse organizasyonel yapılanma açısından banka içi birimlere, "nasıl yapmalıyım" sorusu için, en etkin yolu tercih edebilmelerini sağlayacak senaryoları ve alternatifleri sunar.

Optimizasyon çalışmalarında yaklaşım, süreç mühendisliği tekniklerini kullanarak banka genelindeki tüm faaliyet konuları için sürece kimliğini veren tüm değerleri bilmek, tanımlamak, şirket geneli ile paylaşmak ve değişim yönetimi yaklaşımıyla onlara hâkim olmaktır.

QNB Finansbank Operasyon Merkezi (FOMER)

23 Temmuz 2001 tarihinde faaliyete geçen QNB Finansbank Operasyon Merkezi (FOMER), ülkemizin Bankacılık sektöründe bir ilki gerçekleştirerek bankacılık işlemlerine ait tüm operasyonları aynı anda tek bir merkezde birleştirmiştir. 24 Aralık 2007 tarihinde ise yine Türkiye Bankacılık sektöründe bir ilki gerçekleştirerek İstanbul dışındaki ilk Operasyon Merkezi'ni Erzurum'da (EROMER) kurmuştur.

FOMER ve EROMER, şubelerde verilmesi zorunlu olan hizmetlerin dışındaki tüm operasyonel işlemleri, güçlü teknolojik alt yapısı sayesinde merkezi olarak gerçekleştirmektedir. Şubelerimiz, müşterilerimize en hızlı ve etkin hizmeti verebilmek için Merkezi Operasyon ekiplerimiz ile birlikte gün içinde yoğun olan diğer şubelerimizin operasyonel işlemlerinin yerine getirilmesine katkıda bulunmaktadır.

Merkezi Operasyon ve Şube Operasyonları dışında Bölge Müdürlükleri'nde görev yapan Operasyon Bölge Temsilcilerimiz ise etkin saha yönetimi ile Operasyon Yönetim stratejilerini diğer işkolları ile uyumlu bir şekilde gerçekleştirmektedir.

Satınalma ve Teknik Hizmetler Bölümü

Satınalma ve Teknik Hizmetler Bölümü'nün hedefi, bankanın ihtiyacı olan malzeme ve hizmetleri uygun kalite, fiyat ve lojistik koşullarında temin edecek sistem ve tedarik kaynaklarını oluşturmak, yönetmek ve geliştirmektir. Bölümün sorumluluk alanları her türlü ürün, yatırım malları, hizmet, organizasyonun satın alınmasının yanı sıra gayrimenkul satın alımı ya da kiralanmasını da içermektedir.

Mali Kontrol ve Planlama

Mali Kontrol ve Planlama Bölümü, bankanın finansal durumunun ve kârlılığının analizlerini gerçekleştirmekten, finansal verilerin üst yönetim ve gerekli yasal mercilere raporlanmasından sorumludur.

Organizasyon yapısı; Finansal-Yasal Raporlama ve Hazine Kontrol, Stratejik Planlama ve Bütçe Yönetimi, Performans Yönetimi ve Yönetim Raporlaması, Genel Muhasebe - Ödemeler ve Mutabakat Grupları ile Vergi Yönetimi Biriminden oluşmaktadır. Mali Kontrol ve Planlama Birimi;

  • Tek Düzen Hesap Planı çerçevesinde tüm işlemlerin kayıtlara doğru intikal etmesini sağlamak,
  • Yerel ve uluslararası muhasebe standartları uygulamalarına uyum göstermek,
  • Tüm kâr merkezlerinin aylık olarak kârlılık analizlerini yapmak,
  • Banka'nın bütçesini ve hedef / gerçekleşme sonuçlarını hazırlamak,
  • Vergi mevzuatındaki değişiklikleri takip ederek Banka ve iştiraklerine vergi danışmanlığı gerçekleştirmek,
  • Banka'nın finansal ve sistemsel bağımsız denetim çalışmalarını yürütmek şeklinde sıralanabilir.

Hukuk Müşavirliği

Hukuk Müşavirliği; Danışmanlık, Kredi Dışı Davalar/Ankara Bölge ve Yönetim Kurulu Sekreteryası sorumluluk alanlarında görev yapmaktadır.

Hukuk Müşavirliği Bölümü'nün Sorumluluk Alanları Şunlardır:

  • Bankanın Genel Müdürlük birimleri ve şubeleri ile ilgili hukuki işlemleri takip eder. Koruyucu hukuki destek dahil idari ve hukuki konularda danışmanlık yapar. Böylelikle işlemlerin hukuki emniyet içinde daha süratli ve teknik olarak yürütülmesini sağlar.
  • Banka tarafından kullanılan matbu (Bankacılık İşlemleri Sözleşmesi, Tüketici Kredisi Sözleşmesi, Genel Kredi Sözleşmesi vb.) sözleşmeleri Banka'nın ihtiyaçları veya ilgili mevzuat kapsamında revize eder.
  • Banka işlemlerine yönelik olarak hukuki özellik arz eden durumlar için talimat, kılavuz ve prosedür hazırlar.
  • Banka, gerek lider banka gerekse katılımcı banka olarak yer aldığı büyük şirketlerin sendikasyon kredilerinin sözleşmeleri ve ek dokümanlarını hazırlar ve/veya inceleyerek uygunluk verir.
  • Bankanın her türlü projesine hukuki destek verir, HES projelerinin finanse edilmesi gibi finansman işlemleri de dahil olmak üzere birçok projenin hukuki altyapısını oluşturur.
  • Bankanın taraf olduğu, (ödenmeyen kredilerden doğan uyuşmazlıklar dışındaki) İş Hukuku, Tüketici Hukuku, Ceza Hukuk'una dair davalar ile türev işlemler ve benzeri işlemlerden kaynaklanan özel nitelikli dava süreçleri de dahil olmak üzere tüm dava süreçleri, icra takipleri ile savcılık soruşturmalarında bankayı temsil eder.
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Bankalar Birliği, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu gibi yasal merciler nezdindeki hukuki işlemleri ve Yönetim Kurulu toplantılarının, genel kurullarının düzenlenmesi, esas sözleşme tadillerinin yapılması ve hisse devirlerinin gerçekleştirilmesi gibi işlemleri yürütür.
  • Ayrıca, değişen mevzuat çerçevesinde bankanın söz konusu mevzuat değişikliklerine uyum sağlaması amacıyla projelerin hayata geçirilmesi, ihtiyaç duyulan konularda banka genelinde eğitimler düzenlenmesi gibi konular da Hukuk Müşavirliği'nin sorumlulukları arasındadır.

Teftiş Kurulu

QNB Finansbank Teftiş Kurulu, 4 Yönetim Kurulu üyesinden oluşan Denetim Komitesi vasıtasıyla doğrudan Yönetim Kurulu'na bağlı olarak görev yapmaktadır.

Teftiş Kurulu Bölümü'nün Sorumluluk Alanları

  • Bankaya bağlı iştirakleri, banka bünyesi içindeki birimleri, ürün ve sistemleri teftiş etmek,
  • Açıklığa kavuşturulması, sorumlularının belirlenmesi gereken konularda inceleme ve soruşturma yapmak,
  • Banka işlemlerinin sağlıklı yürümesini temin etmek için gereken risk yönetimi, iç kontrol ve idare sistemlerinin etkinliğini ve yeterliliğini değerlendirmek ve bu konularda gerekli aksiyonları almak,
  • Teftiş Kurulu çalışanlarının mesleki yetkinliklerinin ve kişisel gelişimlerinin artırılması amacıyla banka içinden ve banka dışından kişilere eğitim olanağı sağlamaktır.

Risk Yönetimi

Bölüm, banka faaliyetlerinde karşılaşılan risklerin ölçülmesi, risk yönetim politikalarının oluşturulması ve risklerin bankanın stratejik hedefleri doğrultusunda risk alma isteği sınırları içinde kalınmasını sağlamak üzere yönetilmesinden sorumludur. Risk yönetimine ilişkin çalışmalar, yasal zorunluluktan kaynaklanan faaliyetlerin ötesinde, uluslararası en iyi uygulamalar ile uyumlu olma yolunda devam etmektedir.

İç Kontrol Merkezi

İç Kontrol Merkezi, doğrudan Denetim Komitesi'ne bağlı olarak bankanın kontrol faaliyetlerini gerçekleştirme, tasarlama, idare etme ve eş güdümü sağlama görevlerini yürütmektedir.

İç Kontrol Merkezi Bölümü'nün Sorumluluk Alanları:

  • İç Kontrol Sistemi'nin banka çalışanlarınca bilinmesini sağlamak,
  • Şube kontrol faaliyeti ve değerlendirme raporları hazırlamak,
  • İç Kontrol Kataloğunu gözden geçirmek ve Bağımsız Denetçinin talep ettiği formata getirmek,
  • Merkezi kontrolleri gerçekleştirmek, iç kontrol süreçlerini iyileştirici ve geliştirici öneriler ile üst yönetime raporlamak,
  • Üst düzey yöneticiler ile yapılan toplantılarda bir sonraki yıl için anahtar kontrol noktaları ve kontrol dönemleri belirlemek şeklinde sıralanabilir.

Yasal Uyum

Denetim Komitesi'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Yasal Uyum Bölümü; Bankamızın gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi planladığı tüm faaliyetlerin, yeni işlemlerin ve ürünlerin Bankacılık Kanunu'na ve ilgili diğer mevzuata, banka içi politika ve kurallar ile bankacılık teamüllerine uyumunun sağlanmasından sorumludur.

Bölümümüz, farklı sorumluluk alanlarına sahip üç birimde hizmet vermektedir.

Mevzuat Birimi

Bankacılık Kanunu ve ilgili diğer mevzuatın takibi ve banka personelinin bilgilendirilmesinden sorumludur.

Suç Gelirlerinin Aklanmasını Önleme Birimi

Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörizmin finansmanının önlenmesine ilişkin ulusal ve uluslararası düzenlemeler kapsamında sistemlerin oluşturulması ve gerekli tedbirlerin alınmasından sorumludur.

Yasal Düzenlemelere Uyum Birimi

Yeni ürün ve işlemler ile gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetlerin yasal düzenlemelere uyumunun sağlanmasından, yıllık uyum programının hazırlanmasından sorumludur.

Yasal Uyum bankanın itibar riskinin yönetilmesinden sorumlu olup ayrıca bankamızın finansal iştiraklerinin, faaliyet gösterdikleri alanlarda yerel ve uluslararası alanda tabi oldukları yasalara uyum konusundaki çalışmalarını koordine ve takip eder.

Aynı zamanda, Çevre Yönetim Sistemi'ne ilişkin performans standartlarının bankamızın iş süreçlerine entegre edilmesi konusundaki çalışmaları da yönetir.

Stratejik Planlama

Stratejik Planlama, bankanın üst yönetimine bağlı olarak kurum içi danışmanlık, stratejik planlama ve proje yönetimi fonksiyonlarını yürütmek amacıyla kurulmuştur.

Stratejik Planlama Bölümü'nün Sorumluluk Alanları;

  • Banka üst yönetimine stratejik önceliklerin belirlenmesi ve karar alma sürecinde yardımcı olmak, kısa-orta-uzun vadeli hedef ve stratejilerin belirlenmesi sürecini koordine etmek,
  • Sektördeki gelişmeleri takip ederek Banka'nın her alanda rekabetteki konumu ile ilgili olarak üst yönetimi düzenli şekilde bilgilendirmek,
  • Banka üst yönetiminin iyileştirme önerisi beklediği alanlarda detaylı analizler yaparak iş süreçleri, organizasyonel performans ve kârlılık artırıcı öneriler sunmak,
  • Banka içerisinde departmanlar arasındaki işbirliğini artırmaya yönelik olarak sinerji projelerini yönetmek,
  • Stratejik öneme sahip çeşitli proje ve kampanyalarının yönetim ve koordinasyon sorumluluğunu yerine getirmek şeklinde sıralanabilir.