bildirim ikonu
Ana içeriğin başı

Temel ve Ticari E-fatura Arasındaki Fark Nedir?

e-Fatura türlerinden olan temel e-fatura ve ticari e-faturanın farkını, hangi durumlarda hangisinin kullanılacağını ve iptalleri hakkındaki detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Temel ve Ticari e-fatura Arasındaki Fark Nedir?

e-Fatura, kağıt fatura ile mali ve hukuki olarak aynı niteliklere sahip olan elektronik faturadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan e-Fatura sisteminde temel amaçlar, faturada standart bir format oluşturmak ve bu standarda göre satıcı ve alıcı işlemlerinde zaman, maliyet tasarrufu sağlamak ve güvenli bir sistem oluşturmaktır. e-Fatura türleri, temel e-Fatura ve ticari e-Fatura olarak ikiye ayrılır. Bu yazımızda kafa karıştıran e-Fatura türleri arasındaki farkları anlatacağız.

e-Fatura Türleri Nelerdir?

e-Fatura kesmek aslında zor bir işlem değildir. e-Fatura Nasıl Kesilir yazımızdan e-Fatura’nın nasıl kesileceği ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. e-Fatura sürecinde kafa karıştıran sorulardan biri e-Fatura türleri konusudur. e-Fatura, ticari e-Fatura ve temel e-Fatura olarak ikiye ayrılır. Burada e-Arşiv fatura aklınıza gelmiş olabilir. e-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir? yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Temel e-Fatura Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Temel e-Fatura, faturanın gönderici tarafından kesilerek direkt olarak alıcı hesabına düşmesi anlamına gelen e-Fatura senaryosudur. Alıcının sistem üzerinden faturayı reddetme şansı yoktur. Temel e-Fatura’da bulunan herhangi bir hata ya da ticari anlaşmazlık durumunda fatura iptali farklı yöntemlerle gerçekleştirilir. 

Temel e-Fatura Nasıl Kesilir?

e-Fatura kesme işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında e-Fatura sisteminde belirtilen ‘Senaryo’ kısmından Temel e-Fatura seçilerek işlem yapılır. 

Hangi Durumlarda Temel e-Fatura Kesilir?

Temel e-Fatura genellikle hizmet faturaları için kullanılır ancak fatura iptali gibi işlemlerin zaman kaybı yaratmaması için ticari anlaşmalar sırasında, müşterilerle hangi tür fatura kesileceği konusunda anlaşılması, her iki tarafta olası karmaşıklıkları önleyip, süreç takibini kolaylaştırır.

Temel e-Fatura İptal Süresi Nedir?

Temel e-Fatura iptal süresi faturanın alıcıya ulaşmasına takiben 8 (sekiz) gündür. Faturayı düzenleyen satıcı ya da duruma göre alıcının 8 (sekiz) gün içerisinde ‘e-Fatura İptal/İtiraz Bildirim Portalı’ üzerinden ‘İptal/İtiraz Talebi’ oluşturması gerekmektedir. Faturanın iletilmesinin ya da iptal/itiraz süresinin üzerinden 8 gün geçmesi durumunda sistem üzerinden iptal ya da itiraz talebi oluşturulamaz ya da oluşturulan talepler onaylanamaz. Temel e-Faturanın iptali ile ilgili detaylara e-Fatura Nasıl İptal Edilir? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Ticari e-Fatura Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ticari e-Fatura, faturanın alıcıya ulaşmasından sonra sistem üzerinden red/kabul işlemlerinin gerçekleştirilebildiği e-Fatura senaryosudur. e-Fatura’daki hatalar ve ticari anlaşmazlıklar durumunda ticari e-Fatura’da kolaylıkla red işlemi gerçekleştirilebilir.

Ticari e-Fatura Nasıl Kesilir?

Temel e-Fatura’da olduğu gibi e-Fatura kesme işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında e-Fatura sisteminde belirtilen ‘Senaryo’ kısmından Ticari e-Fatura seçilerek işlem yapılır.

Hangi Durumlarda Ticari e-Fatura Kesilir?

Ticari e-Fatura senaryosu büyük işletmeler tarafından sıklıkla kullanılır. Özellikle mal alım-satım işlemlerinde sağlıklı ve güvenli bir şekilde ilerleyebilmek için Ticari e-Fatura kesilmesi gereklidir.  

Ticari e-Fatura İptal Süresi Nedir?

Ticari e-Fatura, ürünle ilgili anlaşmazlıklar ya da faturada hata bulunması gibi durumlarda reddedilebilir. Ticari e-Fatura senaryosunda e-Fatura iptal süresi, faturanın alıcıya ulaşmasına takiben 8 (sekiz) gündür. Ticari e-Faturanın belirtilen süre içerisinde reddedilmesi ya da kabul edilmesi gerekir. Belirtilen süre içerisinde reddedilmeyen Ticari e-Faturalar, sistem tarafından otomatik olarak kabul edilir. Alıcı tarafından reddedilen Ticari e-Fatura, iptal edilmiş sayılır. Ticari e-Fatura’nın kabul edildikten sonra reddedilebilmesi de mümkündür. Daha detaylı bilgi için e-Fatura Nasıl İptal Edilir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Kimler e-Fatura Kesebilir?

e-Fatura kesmek için hem alıcının hem de satıcının e-Fatura mükellefi olması gerekir. e-Fatura Gelir İdaresi Başkanlığı portalından kesilebileceği gibi özel entegratör ile de oluşturulabilir. Entegratör destekli uygulamalarla sadece fatura kesme işlemini değil aynı zamanda şirketinizin finansal işlemlerini de yönetebilir ve takip edebilirsiniz. QNB Finansbank Dijital Köprü ile e-Fatura işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Dijital Köprü çözümlerini başvuru formunu doldurarak QNB Finansbank müşterisi olmadan hemen kullanabilirsiniz. Yenilikçi uygulamalarımız 0 850 222 0 035 numaralı Dijital Köprü Çözüm Merkezi ile bir telefon uzağınızda!

anahtar kelimeler: e-fatura kesmek, ticari e-fatura, e-fatura türleri

Kaynak:
https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/e-Fatura_Iptal_Ihtar_Itiraz_Bildirim_Kilavuzu_V_1_1.pdf
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6102.pdf
https://forum.efatura.gov.tr/main_page.php
https://www.youtube.com/watch?v=-faYt0IvIDQ&t=144s
https://ebelge.gib.gov.tr/efaturamevzuat.html