bildirim ikonu
Ana içeriğin başı

e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

Bu yazımızda e-fatura iptal/itiraz süreçlerinin nasıl ilerlediğinden ve kesilen e-faturaların onaylama/reddetme veya iptal işleminin adımlarını derledik.

e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

e-Fatura sisteminde yer alan ‘Senaryo’, faturanın Temel olarak mı yoksa Ticari olarak mı kesileceğinin belirlendiği kısımdır. ‘e-Fatura iptali nasıl yapılır?’ sorusunun yanıtı, faturanın oluşturulduğu senaryoya bağlıdır.

Ticari Fatura, satıcının kestiği faturanın alıcıya ulaşması sonrasında, alıcı tarafından kabul ya da red işleminin gerçekleştirilebildiği faturadır. Bu nedenle mal/ürün satışı gerçekleştirilen ticari ilişkilerde Ticari Fatura tercih edilir. Ticari Fatura, ürünle ilgili anlaşmazlıklar ya da hatalı kesilen faturalar gibi durumlarda reddedilebilir. Ticari Fatura senaryosunda e-Fatura iptal süresi, faturanın alıcıya ulaşmasını takiben 8 (sekiz) gündür. Ticari Faturanın belirtilen süre içerisinde reddedilmesi ya da kabul edilmesi gerekir. Belirtilen süre içerisinde reddedilmeyen Ticari Faturalar, sistem tarafından otomatik olarak kabul edilir. Alıcı tarafından reddedilen Ticari Fatura, iptal edilmiş sayılır. Ticari e-Fatura’nın kabul edildikten sonra reddedilebilmesi de mümkündür. Alıcının KEP ya da noter aracılığıyla göndericiye itirazda bulunması gerekir.

Temel Fatura, satıcının kestiği faturanın direkt olarak alıcıya ulaştığı faturadır. Faturanın alıcının sistemine düşmesi, alıcıya ulaştığı anlamına gelir. Fatura senaryosu Temel Fatura olarak seçilen faturaya, Ticari Fatura senaryosunda olduğu gibi “ret işlemi” yapılamaz. Temel Fatura senaryosunda e-Fatura iptal süresi, faturanın alıcıya ulaşmasını takiben 8 (sekiz) gündür. Faturayı düzenleyen satıcı ya da duruma göre alıcının 8 (sekiz) gün içerisinde ‘e-Fatura İptal/İtiraz Bildirim Portalı’ üzerinden ‘İptal/İtiraz Talebi’ oluşturması gerekmektedir. Faturanın iletilmesinin ya da iptal/itiraz süresinin üzerinden 8 gün geçmesi durumunda sistem üzerinden iptal ya da itiraz talebi oluşturulamaz ya da oluşturulan talepler onaylanamaz.

e-Fatura İptal ve İtiraz işlemlerinizi https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ adresinden yapabilirsiniz. E-Faturalarınızı daha kolayca kesebilmek içinse Dijital Köprü çözümlerinden e-faturayı kullanabilirsiniz.

Ayrıca yasal olarak yapılabilecek farklı e-Fatura iptal yöntemleri vardır. Temel ve diğer fatura senaryoları ile oluşturulan faturalara, iletildiği tarihten itibaren 8 gün içerisinde noter aracılığıyla ya da taahhütlü mektupla iptal işlemi yapılabilir. Alıcının faturayı kabul etmemesi durumunda iade faturası düzenlenebilir. e-Fatura İptal Portalı haricinde yapılan iptal işlemleri sistemden takip edilemeyeceği için belgelerin ilgili mükellef tarafından muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle e-Fatura iptal ve itiraz işlemlerinin e-Fatura İptal Portalı üzerinden yapılması tavsiye edilir. 8 (Sekiz) günlük yasal sürecin aşılması durumunda KEP ya da Noter aracılığıyla iptal ya da itiraz işlemi yapılabilir. Bu durumda göndericinin faturayı ters kayıtla kayıtlarından çıkarması gerekir. Alıcının herhangi bir yolla itiraz ya da iptal süreci gönderici tarafından kabul edilmiyorsa hukuki süreç başlatılmalıdır.

e-Fatura İptal/İtiraz Bildirim Portalı üzerinden aşağıdaki durumlar için talep oluşturulabilir.

  • Temel Fatura senaryosu ile oluşturulan faturalara hem itiraz hem de hem iptal için alıcı veya satıcı tarafından talep oluşturulur.
  • Ticari Fatura senaryosu ile oluşturulan faturalara sadece itiraz için alıcı veya satıcı tarafından talep oluşturulur.
  • Hal Tipi Fatura senaryosu ile oluşturulan faturalara hem itiraz hem iptal için alıcı veya satıcı tarafından talep oluşturulur.
  • Kamu Fatura senaryosu ile oluşturulan faturalara sadece itiraz uygulaması için satıcı tarafından talep oluşturulur ve alıcı onayı aranmaz.

Size Kesilen e-Faturaya e-Fatura İptal Talebini Nasıl Oluşturursunuz?

e-Fatura kullanıcıları portale girerek ‘Fatura İptal Talebi Oluşturmak İçin Tıklayınız’ butonuna basarak iptal işlemini başlatabilirler.

‘İşlem Sahibi Seçiniz’ alanına tıklayarak ‘Alıcı’ alanını seçin. ‘Fatura No’ kısmına iptal edilmesini istediğiniz faturanın 16 haneli numarasını girin. ‘Ödenecek Tutar’ kısmına kesilen faturada yer alan tutarı yazın. Akıllı kart sürücü ve şifre bilgilerini girerek ‘Talep Oluştur’ Size Kesilen e-Faturaya e-Fatura İptal Talebini Nasıl Oluşturursunuz?

butonuna basın. ‘İptal Talebiniz Başarıyla Oluşturulmuştur’ uyarısından sonra talebiniz faturayı düzenleyen mükellefe iletilir. Girdiğiniz bilgilerde hata olması durumunda hata ekranı alırsanız, sayfayı yenileyerek işlemi yeniden başlatabilirsiniz.
İtiraz ya da iptal işlemi başlattığınız taleplerinizi ‘Fatura İptal Taleplerinin Durumlarını Görmek ve Adınıza Gelen İptal Taleplerine Onay Vermek İçin Tıklayınız’ kısmından, tarih aralığı girerek kontrol edebilirsiniz. Onaylanması durumunda ilgili kısma, onay tarihi ile ‘Fatura İptal Edildi’ yazısı yansır. İptal edilmesi ile hem alıcı hem de satıcının BA/BS formlarında ilgili e-fatura yer almaz. Ancak iptal talebi 8 gün içerisinde onaylanmaz ya da reddedilirse ilgili e-fatura hem satıcı hem de alıcının BA/BS formlarında yer alır.

Sizin Kestiğiniz e-Faturaya Yapılan e-Fatura İptal Talebini Onaylama/Reddetme

e-Fatura kullanıcıları portala girerek ‘Fatura İptal Taleplerinin Durumlarını Görmek ve Adınıza Gelen İptal Taleplerine Onay Vermek İçin Tıklayınız’ seçeneğinden kestikleri faturalara yapılan itiraz ve iptal talep işlemlerini yönetebilirler.

Kestiğiniz faturaya yapılan itirazı onaylamak için, ilgili fatura ya da faturaları seçerek mali mühür bilgilerini girdikten sonra ‘Faturayı İptal Et’ butonuna basın. ‘İşlem Başarılı’ mesajı onayladığınız anlamına gelir. İlgili e-fatura hem satıcı hem de alıcının BA/BS formlarında yer almaz.

Kestiğiniz faturaya yapılan itirazı reddetmek için, ilgili fatura ya da faturaları seçerek mali mühür bilgilerini girdikten sonra ‘Talebi Reddet’ butonuna basın. ‘İşlem Başarılı’ mesajı talebi reddettiğiniz anlamına gelir. İlgili e-fatura hem satıcı hem de alıcının BA/BS formlarında yer alır.

Sizin Kestiğiniz e-Faturaya e-Fatura İptal Talebini Nasıl Oluşturursunuz?

Bildiğiniz gibi, tarafınıza kesilen e-faturaya iptal işlemini başlatırken, ‘İşlem Sahibi Seçiniz’ alanından, fatura alıcısı olduğunuz için ‘Alıcı’ kısmını seçtik. Burada faturayı kesen ve kestiği faturayı iptal eden taraf olduğunuz için ‘Satıcı’ kısmını seçmelisiniz.
‘Fatura No’ kısmına tarafınızca kesilen ve iptal etmek istediğiniz faturanın 16 haneli numarasını, ‘Ödenecek Tutar’ kısmına kestiğiniz faturada yer alan tutarı yazınız. Akıllı kart sürücü ve şifre bilgilerini girerek ‘Talep Oluştur’ butonuna basınız. ‘İptal Talebiniz Başarıyla Oluşturulmuştur’ uyarısından sonra talebiniz faturanın alıcısı olan mükellefe iletilir. Girdiğiniz bilgilerde hata olması durumunda hata ekranı alırsanız, sayfayı yenileyerek işlemi yeniden başlatabilirsiniz.
İtiraz ya da iptal işlemi başlattığınız taleplerinizi ‘Fatura İptal Taleplerinin Durumlarını Görmek ve Adınıza Gelen İptal Taleplerine Onay Vermek İçin Tıklayınız’ kısmına tarih aralığı girerek, ‘İptal Edilmesini Talep Ettiğiniz Faturalar’ kısmından kontrol edebilirsiniz. Onaylanması durumunda, onay tarihi ile ‘Fatura İptal Edildi’ yazısı yansır. İptal edilmesi ile hem alıcı hem de satıcının BA/BS formlarında ilgili e-fatura yer almaz. Ancak iptal talebi alıcı tarafından reddedilirse ilgili e-fatura hem satıcı hem de alıcının BA/BS formlarında yer alır.

Size Kesilen e-Faturaya Gelen e-Fatura İptal Talebini Onaylama / Reddetme

e-Fatura kullanıcıları portale girerek ‘Fatura İptal Taleplerinin Durumlarını Görmek ve Adınıza Gelen İptal Taleplerine Onay Vermek İçin Tıklayınız’ seçeneğinden, tarih aralığı yazarak kendilerine kesilen faturalara yapılan iptal talep işlemlerini yönetebilirler.

Tarafınıza kesilen faturaya yapılan itirazı onaylamak için, ilgili fatura ya da faturaları seçerek mali mühür bilgilerini girdikten sonra ‘Faturayı İptal Et’ butonuna basın. ‘İşlem Başarılı’ mesajı onayladığınız anlamına gelir. İlgili e-fatura hem satıcı hem de alıcının BA/BS formlarında yer almaz.

Tarafınıza kesilen faturaya yapılan itirazı reddetmek için, ilgili fatura ya da faturaları seçerek mali mühür bilgilerini girdikten sonra ‘Talebi Reddet’ butonuna basın. ‘İşlem Başarılı’ mesajı talebi reddettiğiniz anlamına gelir. İlgili e-fatura hem satıcı hem de alıcının BA/BS formlarında yer alır.

Kaynak:
https://ebelge.gib.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/e-Fatura_Iptal_Ihtar_Itiraz_Bildirim_Kilavuzu_V_1_1.pdf
https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6102.pdf
https://forum.efatura.gov.tr/main_page.php