bildirim ikonu
Ana içeriğin başı

BA / BS Formu Nedir? BA ve BS Mutabakatı Nasıl Yapılır?

BA / BS formları nedir, kimler düzenlemek zorunda, peki mutabakatı nasıl yapılır? Hepsi ve daha fazlası için bu yazımıza göz atabilirsiniz!

BA / BS Formu Nedir? BA ve BS Mutabakatı Nasıl Yapılır?

Vergi Usul Kanunu’nda belirlenmiş olan yükümlülükler arasında kafa karışıklığı yaratabilen ya da merak edilen BA / BS formu, BA formu nedir, BA / BS mutabakat nedir gibi sorular en sık sorulan sorulardandır. Bu yazımızda BA / BS formları hakkındaki sorulara yanıt verdik.

BA / BS Formları Nedir?

BA formu, ‘Mal ve Hizmet Alımlarına İlişkin Bildirim Formu’ ve BS formu, ‘Mal ve Hizmet Satışlarına İlişkin Bildirim Formu’ anlamına gelir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) uyarınca bilanço esasına göre defter tutan kişi ya da kurumların KDV hariç 5.000 TL ve üzerinde olan mal ve hizmet alımlarını BA, BS formlarıyla vergi dairesine bildirmeleri gerekmektedir. BA, BS formları vergi beyannamesi değildir ve vergi ödenmez.

Kimler BA / BS Formu Düzenlemek Zorundadır?

  • Bilanço esasına göre defter tutarken, işletme hesabı esasına geçen mükellefler, işletme hesabına geçtikleri hesap döneminden itibaren bildirimde bulunmazlar.
  • Kurumlar vergisinden muaf olan mükellefler, muafiyetten yararlandıkları hesap döneminden itibaren BA/BS bildirim formu vermezler.
  • Kolektif şirketler ve bilanço esasına göre defter tutan adi ortaklıkların BA / BS bildirim formları ortaklık veya şirket adına bunların vergi kimlik numaraları kullanılarak verilecektir. Ortaklık veya şirket adına verilmesi gereken bildirimlerin ortaklardan herhangi birinin vergi kimlik numarası kullanılarak verilmesi halinde bildirim formları hiç verilmemiş kabul edilecektir.
  • Birden fazla şubesi bulunan mükelleflerin bildirim formlarının merkez tarafından şube ve merkez bilgileri birleştirmek suretiyle verilmesi gerekmektedir.

BA / BS Formları Ne Zaman Bildirilir?

BA/BS formları ayın 5’ine kadar bildirilir.

Hangi Belgeler İçin Bildirim Yapılır?

Belirlenen limitler çerçevesinde yapılan her türlü mal veya hizmet alış ve satışları, bunlara ilişkin belgenin türüne (fatura, irsaliyeli fatura, serbest meslek makbuzu, müstahsil makbuzu, gider pusulası, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihaz fişi, sigorta komisyon gider belgesi ve yolcu bileti gibi) bakılmaksızın BA / BS formlarına dahil edilir.

BA / BS Mutabakatı Neden Yapılır?

BA / BS mutabakatında amaç yanlış bildirimin önüne geçmektir. Mutabakat yapılmadan BA / BS mutabakat formlarının beyan edilmesi durumunda hata yapılabilir. 

BA / BS Mutabakatı Nasıl Yapılır?

BA / BS mutabakatlarınızı QNB Finansbank Dijital Köprü güvencesiyle KolayMutabakat ile yapabilirsiniz. KolayMutabakat, tüm mutabakat işlemlerinin kolay ve hızlı bir şekilde yapılmasını, iç kontrolün sağlanması ve vergi risklerinin azaltılması için mutabakat süreçlerini elektronik olarak yapmanızı sağlayan bir platformdur. KolayMutabakat ile BA / BS mutabakatı, cari mutabakat ve bakiyesiz mutabakat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

KolayMutabakat’ın Avantajları Nelerdir?

  • Hızlı ve kazançlı
  • İş gücünden, kağıt, faks ve telefon masraflarından %90’a varan oranda tasarruf 
  • Tam entegrasyon
  • Verileriniz, ISO 27001, ISO 22301 ve COMODO SECURE sertifikaları ile koruma altında
  • Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Portekizce ve Rusça dillerinde kullanım
  • Her zaman ulaşılabilir destek
  • Kolay kurulum

BA / BS Bildirimi Nasıl Yapılır?

Vergi Usul Kanunu’na göre beyannamesini elektronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler, BA / BS formlarını da elektronik ortamda https://e-beyanname.mb-ggm.gov.tr/ adresinden vermek zorundadırlar. Bildirim formlarını elektronik ortamda veren mükelleflerin kağıt ortamında (elden veya posta ile) verdikleri bildirim formları kabul edilmez. Bildirimlerin elektronik ortamda yapılmasından sonra  sistem üzerinde onaylanması gerekir. Onaylama işleminin en geç, bildirimlerin verilmesi gereken sürenin son günü saat 24:00'ten önce tamamlanması gereklidir.

  • Elektronik ortamdaki bildirim formları, kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce gönderiliyorsa; formu düzenleyen kısmına mükellefe ilişkin bilgiler, formdaki yeminli mali müşavir kısmına ise yeminli mali müşavirlere ilişkin bilgiler yazılacaktır. 
  • Yeminli mali müşavirce gönderiliyorsa, formu gönderen bölümünde yeminli mali müşavirin bilgileri yer alacaktır. Formu düzenleyen bölümüne varsa serbest muhasebeci / serbest muhasebeci mali müşavire ait bilgiler, yoksa mükellefe ait bilgiler yazılacaktır.
  • Serbest muhasebeci/ serbest muhasebeci mali müşavir tarafından gönderiliyorsa; formu gönderen ve düzenleyen bölümlerine serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirin bilgileri yazılacaktır. Mükellefin yeminli mali müşaviri varsa yeminli mali müşavir bölümü de doldurulacaktır.

Dijital Köprü İle BA / BS Bildirimleri Çok Kolay

QNB Finansbank Dijital Köprü KolayMutabakat ile BA / BS bildirimlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz. Aynı zamanda cari mutabakat ve bakiyesiz mutabakat işlemlerinizi de gerçekleştirebilirsiniz. Dijital Köprü’nün 2022 yılına kadar 1.500 mutabakat için ücretsiz sunduğu Mutabakat İşlemleri Çözümü KolayMutabakat’a buraya tıklayarak hemen başvurabilirsiniz. Üstelik 1.500 mutabakat üzeri ihtiyaçlarınız için Dijital Köprü müşterilerine özel indirimli fiyatlardan yararlanmaya devam edebilirsiniz. Detaylı bilgi için hemen bizimle iletişime geçin.

anahtar kelimeler: BA / BS formları, BA / BSformu, BA / BS formu örneği, ba formu nedir, BA / BS mutabakat nedir, BA / BS mutabakat formu

Kaynak:
https://www.alomaliye.com/2020/03/02/ba-bs-formlari-bilinmesi-gerekenler/
https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/user_upload/Yararli_Bilgiler/ba-bsbildirimi.pdf
https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=13774&mevzuatTur=Teblig&mevzuatTertip=5
https://www.gib.gov.tr/node/88551
https://www.qnbfinansbank.com/kobi/dijitalkopru/dijital-kopru-cozumleri/dijital-kopru-yonetimsel-cozumleri/mutabakat-islemleri